Kilencszer pörkölik.

Ha eddig a rózsaszín himalájai sót vélted drágának, akkor most itt az idő ezt újragondolni, a bambuszsó ugyanis valódi luxuscikk a sópiacon. Valójában többfajta luxussó létezik, például a szójasó, vagy a szurokfekete Kilauea Onyx só, de a listavezető kétségkívül az ametiszt bambuszsó.

A koreai változatnál a bambusz üregeit tengeri sóval töltik, lösz agyaggal lezárják és hagyományos kemencében kilencszer megsütik. A teljes procedúra egy egész hónapot vesz igénybe. Minden egyes lépést kézzel végeznek, ezért nem meglepő, hogy egyetlen 240 grammos üveg sót több mint 100 dollárért (kb. 34 ezer Ft) kínálnak.

A bambusz só a koreai kultúra része több évszázad óta, de a kilencszer pörkölt változat a 20. század találmánya. Korábban a sót csak kétszer-háromszor sütötték, de aztán észrevették, hogy a többszöri pörkölés még több bambuszesszenciát juttat a sóba, ami sokkal tisztább is lesz.

A készítés azzal kezdődik, hogy a bambuszról 3 éves hajtásokat vágnak, hengereket képeznek, amelyeknek az egyik vége zárt. Ezeket aztán megtöltik sóval, amit Dél-Korea nyugati partvidékéről, a tengerből nyernek. A henger másik végét ezután speciális kerámia típusú agyaggal fedik, majd egy kemencébe teszik, ahol fenyőfán pörkölik a só olvadáspontjához közeli hőmérsékleten, 800°C-on.

Ahogy a bambusz felmelegszik, az olaj kiszabadul a fából és a só megköti azt, így állítólag komplex aromával gazdagodik. 14-15 óra elteltével a bambusz hengerből hamu marad, a sót ezt követően újra megőrölik, majd újra bambuszhengerbe töltik. Ezt a procedúrát még nyolcszor ismétlik.

A kilencedik pörkölés kicsit különbözik, mivel ekkor a sót 1000°C-on sütik, amelynek következtében a bambusszal együtt elolvad. A keveréket formába öntik, majd hagyják megszilárdulni pár napig. A sziklaszerű sót kézzel törik, csomagolják és árusítják. A legnehezebb ez az utolsó fázis, egy apró hiba miatt akár 30-50 napi kemény munka mehet kárba.

Állítólag az ametiszt bambuszsó a legtisztább bambuszban pörkölt só a világon és egyben a legmagasabb ásványianyag-tartalommal rendelkezik.

Néhányan komplex, tojássárgájára emlékeztető ízűnek mondják, amelyet a bambuszolajtól kap. Sokan úgy hiszik, hogy gyógyhatással is bír. Noha tudományos bizonyítékok nincsenek az egészségügyi előnyeire, a rajongói szerint a luxuscikk segíti az emésztést, javítja a száj egészségét  és csökkenti a gyulladást.

Forrás: www.odditycentral.com