Történelmi pillanatok tanúja.

Kevesebb mint 6 km-rel azelőtt, hogy a Bidasoa folyó az Atlanti-óceánba torkollik, a francia-spanyol határ közelében találunk egy kicsi folyami szigetet, a Fácán-szigetet. 1659-ben a francia és a spanyol küldöttség képviselői itt írták alá a pireneusi szerződést, amely hivatalosan is lezárta a harmincéves háborút.

Az irat új határt jelölt ki, a Pireneusok hegyein keresztül, majd a Bidasoa folyót követve a Vizcayai-öbölig, természetes elválasztóvonalat képezve Spanyolország és Franciaország között. A szokásoknak megfelelően a folyóban futó határt középen szokták elhelyezni, így kettéosztva a területeket. A Fácán-szigetnél viszont ez másként történt és a földdarab sajátos jogállású, közösen birtokolt terület lett.

A közösen birtokolt terület olyan terület, amelyen több nép azonos jogokkal rendelkezik, anélkül, hogy különféle nemzeti zónákra osztanák Egy jó példa erre például az Antarktisz. Egy ilyen viszony szoros együttműködést igényel, éppen ezért nehéz hosszú időn át fenntartani.

Ráadásul a Fácán-sziget nem csak a legrégebb óta fennálló ilyen jogállású terület, de az egyetlen olyan, amelyben a fennhatóságot nem egyszerre osztják meg, hanem felváltva gyakorolják. Minden évben 6 hónapon át a Fácán-sziget Franciaországhoz tartozik, míg a másik félévben spanyol irányítás alá esik.

Fotó: www.armada.mde.es

A harmincéves háború és az azt lezáró szerződés előtt a földdarab fennhatósága tisztázatlan volt. Egyfajta semleges területnek számított, így gyakran használták francia és spanyol uralkodói találkozókra és a hadifoglyokat is itt cserélték. Ennek következtében számos fontos történelmi esemény zajlott e helyen. Itt találkozott a XIII. Lajos francia király spanyol menyasszonyával, de fia, XIV. Lajos is itt ismerte meg jövendőbeli feleségét, Mária Teréziát.

Napjainkban a sziget nem látogatható a turisták számára, noha könnyű hozzá nagyon közel kerülni. Félévente egy kis ünnepség keretében a francia és spanyol kormány képviselői találkoznak és megtörténik a dokumentumok átadása, valamint az irányítás átvétele.

Forrás: www.amusingplanet.com