Július 27-ig várják a szavazatokat!

A Magyar Madártani Egyesület idén is, mint 1979 óta minden évben megrendezi az Év madara programját. Ennek küldetése, hogy olyan fajra vagy madárcsoportra felhívni a figyelmet, melyek védelmében a lakosságnak különösen fontos szerepe van.

A július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2017. év madara címet. Idén 3, viszonylag jól ismert madár várja a szavazatokat: az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic verseng a kitüntető címért.

Erdei fülesbagolyErdei fülesbagoly
Fotó: http://regithink.transindex.ro/

Házi verébHázi veréb
Fotó: http://termeszettar.hu/

TengelicTengelic
Fotó: http://szgabor.blogspot.hu/

A választható fajok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ezek a madarak a lakott területeken is gyakoriak, mindhárom faj költ lakótelepi környezetben is. Nem vonuló, hanem négy évszakos madarak – azaz egész évben itthon vannak, ezért az emberek folyamatosan találkozhatnak velük és tehetnek értük. Életmódjuk, biológiájuk, társadalmi megítélésük tartalmaz olyan kevéssé közismert, különleges elemeket, amelyek megismerése sokak érdeklődésére tarthat számot. És talán a legfontosabb, hogy mindhármukhoz kapcsolódik olyan, a lakott területeken napjainkban fokozott gyakorisággal jelentkező élőhely-romboló természetvédelmi probléma, melyek megszüntetésében a tiltakozó és cselekvő lakosságnak, az utca emberének rendkívül fontos, megkerülhetetlen szerepe van.

Az erdei fülesbagoly leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékát a kisrágcsálók, az egerek és pockok képezik (rendkívül fontos rágcsálópusztítók), de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. Helyenként panelházak sokadik emeletén, balkonládákban is költ, és a pár akár éveken keresztül visszajár. A telet sokszor a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át (ami sokakban félelmet kelt), egy-egy fán nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak. Télen a megdöbbentő hangzású és működésű bagolyetető egérvárak több típusával is segíthetjük a fajt.

A házi veréb óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben, de hazánkban még általánosan elterjedt. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Óriási a kontraszt a fajra még közelmúltban is jellemző „végtelen” mennyiség és a mostani fenyegetettség között. Sokan tévesen azt hiszik, és ezért nem látják a verebeket szívesen az etetőn, hogy elzavarják a cinegéket, ami természetesen nem igaz. A panelfelújítások által érintett fajok egyike, melyek rendkívül gyorsan veszítik el fészkelőhelyeiket a települések belső kerületeiben.

Házi verébFotó: http://www.mmetapio.hu/

A tengelic egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. Télen jól etethető a lakótelepek sokadik emeletén is. A madáretetőkön létezik egy trükk – mák etetőanyag kihelyezése, ami jelentősen növeli a faj megjelenését az etetőhelyeken. Tetszetős megjelenése és erős csapatképző magatartása miatt a tengelic az illegális kalitkamadár-befogás és zugállattartás máig érintett faja.

További információ és szavazás itt: http://www.mme.hu/lakossagi-szavazas-2017-ev-madararol-dontson