II. Erzsébet tányérjára is kerül belőle.

Jonathan Westwood gazdának még az ük-ük-nagybácsija volt az, aki 1870-ben egy különleges rebarbaratermesztési módszer alapjait vetette meg. A tradíció ma is él Anglia északi részén.

A most 59 éves Jonathan az utolsó a családban, aki télen hajtatott rebarbarát termeszt Yorkshire ’Rebarbara háromszög’-ének nevezett területén. A férfi 15 évvel ezelőtt vette át az ültetvényt apjától és továbbra is kézzel, gyertyafény mellett szedi a zöldséget egy különleges termesztési folyamat végén.

A rebarbarát 2 évig a földön hagyják, nem szedik le, így a gyökerek minden cukrot megőriznek. Ezt követően a gazda koromfekete istállókba költözteti a terményt. Ilyen körülmények között a növény összes energiája a szárba helyeződik, így a megszokottnál sokkal édesebb ízt kap.

Annak érdekében, hogy a növények ne fotoszintetizáljanak, a rebarbarákat minimális fény mellett, zárt ajtók mögött, gyertyákkal világítva szüretelik.

Már csak néhány farmon folytatják a rebarbaratermesztésnek ezt az időigényes módját, azonban a piac értékeli a magas minőséget, több mint 300 tonna zöldség kerül a legjobb üzletekbe minden szezonban. Sőt, a Buckingham palota is a megrendelők között van, a királynő tányérjára is innen jut a rebarbara.

A különleges rebarbarát oltalom alatt álló eredetmegjelölés védi, ugyanúgy, ahogy például a szegedi téliszalámit vagy az olaszok pármai sonkáját.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, képek: SWNS