Csak ámulunk és bámulunk.

Egy csokorra való a legszebb kertekből.

Bahá’í kertek

A Bahá’í Kertek a geometrikus bonyolultságot ötvözik a precíz részletekkel. 19 teraszt alakítottak ki a Kármel hegy északi lábánál Haifa-ban, Izraelben. Lenyűgöző a látvány a Földközi-tengerre és a környező dombokra egyaránt, nem véletlenül választották a Világörökség részéve 2008-ban.

Fotó: Zvi Roger/Wikimedia Commons

Butchart Kertek, Kanada

Jennie Butchart több, mint egy évszázaddal ezelőtt kezdte építeni a kertjét, amit mára a világ egyik legszebb virágos kertjeként tartanak számon. Az iparos férje révén birtokukba került, elhagyatott mészkőbányában alakította ki a földkerekség leghíresebb virágbemutatóját. A Vancouver szigeten található kert meseszép. Évente közel egy millió látogató keresi fel a színekben és formákban gazdag birtokot.

Fotó: blog.gardenloversclub.com

Ryoan-Ji, Japán

A szépséges, rejtélyes sziklakert egy Kyoto-ban található zen buddhista templom része. Tökéletes példája a „száraz tájkép” kertdizájnnak (kare-sansui) amelyben nagy, kövér köveket rendeznek el apró, sima kavicsok alkotta síkban. Az elrendezés az elmélkedés, meditáció megkönnyítését is szolgálja.

Fotó: Cquest/Wikimedia Commons

A Kozmikus Spekuláció Kertje, Skócia

A Charles Jencks, amerikai építész és tájdizájner által tervezett kert a természetet a tudományos fejlődés szemüvegén keresztül élteti. A terveket a japán zen kertek valamint az univerzum inspirálta, egyaránt megjelenítve a modern világ kozmikus és kulturális evolúcióját.

Villa d’Este, Olaszország

Az olasz kertművészet remekműve, az UNESCO világörökségének része. A kerti pihenők, extravagáns barokk szökőkutak, barlangocskák, a háttérben felcsendülő zene Európa egyik legszebb kertjévé teszik a Villa d’Estet-t. Elképesztő a panoráma is a környező tájékra – a világ egyik legszebb háttere.

Versailles, Franciaország

Aligha kell bárkinek is bemutatni a Versailles-i kastélyt és csodálatos kertjeit. Földünk egyik legrészletesebben, aprólékosabban kialakított birtoka még a neki helyet adó palota szépségét is túlszárnyalja. A zöld felületekbe rácsszerűen illesztett utak felülről nézve egy központi szökőkút köré rendeződnek.

Fotó: Urban/Wikimedia Commons

Keukenhof kertjei

Keukenhof a világ egyik legnagyobb virággyűjteményével büszkélkedhet. A Hollandiában található híres birtok „Európa kertjeként” is ismert. Évente 8 héten keresztül tart nyitva, ekkor csodálhatjuk meg szédületes tulipán-, nárcisz- és jácintgyűjteményét. Hagymásokban verhetetlen!

A Szerény Hivatalnok Kertje

A víz borította kert a 4 leghíresebb hagyományos kínai kert egyike Szucsou városában, egyben a legnagyobb is közülük. A 16-dik századi Ming dinasztia idején létrehozott birtok az UNESCO világörökség része. A kert is három részre különöl, összesen 52 000 m2-t ölel fel. Egyes területek hidakkal kapcsolódnak egymáshoz, egy központi tavacska körül, amelyben kacsák és halak élnek. Körbe zöld növények burjánzanak, sziklaalakzatok emelkednek, pagodák bújnak meg.

Forrás: blog.gardenloversclub.com