Előkerült a szemétből.

1993-ban, miközben egy kacatokat felhalmozó bécsi használtcikk üzletben kotorászott, Oliver Croy különleges dolgokat fedezett fel. A művész többszáz gyönyörű, kézzel festett, építészetileg tökéletesen kivitelezett makettházikóra bukkant, amelyek mindegyike gondosan be volt csomagolva egy szemeteszsákba. Croy-t annyira lenyűgözték az aprólékos barkácsmunkák, hogy megszerezte az összeset – közel 400 darabot.

Mindössze annyit sikerült kideríteni a házikókról, hogy egy Peter Fritz nevű férfi készítette őket, aki egy biztosítási társaság hivatalnokaként dolgozott. Nem tudni, hogy miért készítette a házikókat, és hogy végül hogyan kerültek a kacatok közé.

Croy a gyűjteményt 10 évvel később, a Velencei Biennálé keretében állította ki „Peter Fritz 387 háza” címen. Az épületek változatosak: találunk közöttük hagyományos paraszti házakat, banképületeket, benzinkutakat egyaránt.

Minden egyes darab több száz befektetett munkaóráról árulkodik, lángoló szenvedélyről tanúskodik.

Minden házikó könnyen elérhető anyagok kombinációjából készült, karton, tapéta, papírhulladék, ragasztófólia, magazinok alkotják a falakat, a tetőket.

A vélekedés szerint Fritz az 1950-60-as években készíthette a maketteket, feltételezhetően létező épületek alapján. Egyesek úgy gondolják, hogy a férfi egy vonatpályát építhetett, ennek tartozékai lettek volna az épületek. A kollekciót azóta Európa számos pontján kiállították, jelenleg Bécsben, a városi múzeumban látható.

Forrás: www.amusingplanet.com