Ki vagy te?

El tudod képzelni, hogy a tükörbe nézel és nem ismered fel az arcot, aki visszatekint rád? A 29 éves orosz lánnyal, Lénával ez minden nap megtörténik.

A nő prosopagnosia-ban, azaz arcvakságban szenved. Ez az arcfelismerési zavar az ő esetében mindenféle neurológia sérülés nélkül, születésétől fogva fennáll.

Leéa Ash csak a múlt évben tudta meg, hogy ami vele történik, az egyfajta betegség. Azelőtt rengeteget gyötrődött, nem értette, hogy miért nem képes megjegyezni arcokat, már gyerekkorában sem ismerte fel az embereket, de ezt a szüleinek is hiába mesélte. Még a neurológus se diagnosztizálta a problémát, amikor fejfájás, migrén, alacsony vérnyomás miatt felkereste.

Amikor valakivel beszélget, Léna tisztán látja annak arcát, de amint kikerül a látóteréből, el is felejti, hogy miként nézett ki. Az ő agya egyszerűen nem tárol emlékeket az arcokról, még a sajátjáról sem.

Lénának mindenféle trükköket kell bevetnie, hogy az élete könnyebb legyen. Amikor a tükörbe vagy a fotójára néz, akkor az orra alakjáról, a szemöldökéről, a haja vonaláról igyekszik felismerni saját magát.

https://www.instagram.com/p/CBtWJWah1S5/?utm_source=ig_embed

Mások esetében is így jár el: megpróbálja az anyajegyeket, hegeket, jellegzetes ismertetőket fejben tartani és összekötni az ismerőseivel. Minden változás nagyon zavaró, például a férje szakállal és anélkül két külön embernek tűnik számára.

Azt is próbálta megtanulni, hogy a hangjuk alapján ismerje fel az egyéneket. Így például, amikor a fiáért megy az óvodába, sokat segít neki, ha a kisfiú elé szalad egy ’Mama’ felkiáltással. A biztonság kedvéért a fiúcska egy narancssárga hátizsákot is kapott, így remélhetőleg nem visz haza az édesanya rossz gyereket az intézményből.

https://www.instagram.com/p/B9cT2V1hGEm/?utm_source=ig_embed

Léna ismerősei különbözőképpen reagálnak a nő viselkedésére: akad, aki arrogánsnak tartja, amiért nem köszön neki az utcán. Mások el sem hiszik, amit az állapotáról mond, viszont vannak olyanok is, akik rendszeresen érdeklődve, segítve hallgatják.

Van azért jó oldala is ennek a fura betegségnek: Léna nem köt negatív érzéseket az emberekhez. Például amikor ügyfélszolgálatosként kellemetlen, kötekedő alakokkal találkozott, másnap fel sem ismerte őket, ugyanolyan kedvesen fogadta a problémás ügyfeleket.

https://www.instagram.com/p/B8T3O_7IzZQ/?utm_source=ig_embed

A prosopagnosia-nak nincs gyógymódja, kezelése, csak a memóriát lehet fejleszteni, azonban ezek a módszerek sem működnek mindenkinél.

Forrás: www.odditycentral.com