Láthatjuk felnőni.

A Rooted nevű, angliai fakölcsönző cég cserépben növő fácskákat szállít a vásárlókhoz az ünnepekre. A fenyő karácsonykor feldíszítve ékesíti a lakást, majd az időszak elmúltával leszedik róla a füzéreket, díszeket és a vállalkozás begyűjti és újra kiülteti őket.

Amikor a fenyőfák már túl magasra nőnek, új helyre kerülnek, mégpedig a közeli Calder völgy lankáira, ahol a természetes árvédelemben kapnak fontos szerepet.

A Yorkshire-ban található településeket, Mytholmroyd-ot és Hebden Bridge-et az elmúlt 15 évben négyszer öntötte el komoly árvíz, a legutolsó közülük 150 millió fontnyi kárt okozott.

Sara Tomkins, a Rooted alapítója 2020 tavaszán fenyőfa ültetvényt telepített 400 induló fával. Azóta ezek nagy része mára túl nagy fává nőtt, nem alkalmas arra, hogy egy nappaliban töltse a karácsony. A lejtős területen azonban új szerepet kapva él tovább és segít abban, hogy megakadályozza a völgy feljebb fekvő részeiről a víz hömpölygését az alsóbb részekre, az ott fekvő városokat veszélyeztetve.

Ami fenntarthatósági projektként indult, mára üzleti vállalkozássá nőtte ki magát. Amikor az ott élők megtudták, hogy a karácsonyfa vásárlásával milyen, a környezetüket védő fontos ügyet támogatnak, mindegyik fenyőfa gazdára talált. Állítólag a családok évről-évre ugyanazt a fácskát igyekeznek kibérelni, egyfajta családtagnak tekintik és örömmel nézik a növekedését, fejlődését. Olyan, mintha örökbe fogadnák őket.

Mostanra már háromszoros a kereslet a kínálathoz képest. A remek ötlet hódító útjára indult. Milyen jó lenne, ha más települések is követnék a példát!

Forrás: www.goodnewsnetwork.org