Szokatlan tradíció.

Mitől lesz szép hajunk? Nos, ahány nép, annyi szokás. Különféle praktikák léteznek, a nyers tojásos pakolástól az almaecetes öblítésig. Az izlandi nők pedig évszázadok óta egészen egyedi módon, tehénpisivel mossák a hajukat. Izlandi kutatók most a történelmi hagyományokat meglovagolva elállították az első olyan sampont, ami ezt a szokatlan összetevőt tartalmazza.

A Q sampon szappan alakú formában kerül a boltokba. A termék 6 hallgató munkája, akik a Reykjavíki Egyetemen rukkoltak elő a fura samponnal.

A kutatók remélik, hogy az emberek hamar túljutnak azon, hogy visszataszítónak véljék a terméket és emiatt ne adjanak neki esélyt. A sampon a Q nevet kapta – mivel az izlandi szó a szarvasmarhára hasonlóan hangzik, mintha egy q-t ejtenénk ki. A sampon kókusz- és napraforgó olajat is tartalmaz, valamint további összetevőket, amelyek a kellemes illatért felelnek.

Az izlandi termékfejlesztőknek az adta az ötletet, hogy a tehenek vizelete számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz és természetes módon remek tisztító tulajdonsággal bír.

A tehénpisi tartalmaz ammóniát, ami egyébként a modern hajápolási készítmények egyik fontos összetevője. Az előállítók szerint az izlandi történészek állítják, hogy a helyi lányok régóta kevernek vizeletet a a hajmosáshoz használt vízbe, hogy szebb és tisztább legyen a hajuk.

A legtöbben most még azért ódzkodnak a sampontól, mert úgy vélik, hogy enyhén pisiszagú. A szakemberek azonban megerősítik, hogy nem így van, nincs észrevehető kellemetlen szag. A termék 100%-ban természetes összetevőket tartalmaz, mentes a mesterséges vagy káros anyagoktól.

Forrás: www.dailymail.co.uk