Izgága tapsifüles.

A Kolumbiai-medencei törpenyúl a legkisebb és vélhetően legritkább nyuszifaj a világon. Kizárólag Washington állam egy részén őshonos az alig félkilós tapsifüles.

A vadon élő nyuszi nem való házikedvencnek, ugyanis ideges, nyugtalan természetű.

A faj kritikusan veszélyeztetett, 2001-ben már kihaltnak nyilvánították a vadonban és az utolsó 14 egyedet fogságban tartják annak érdekében, hogy ne tűnjön el a bolygó színéről.

A tudósok komoly erőfeszítéseinek ellenére a nyúl fogságban nem szaporodik olyan jól, mint ahogyan azt remélték, vélhetően a kis populáció következtében fellépő beltenyésztés miatt. Az utolsó fajtiszta hím 2006-ban elpusztult, vele együtt a faj tiszta DNS-e is eltűnt, de a megőrzési program keretében magát a fajt sikerült fenntartani úgy, hogy az Idaho-i törpenyúllal keresztezték.

A Kolumbiai-medencei törpenyúl télen szinte kizárólag fás szárú ürömmel táplálkozik, ez a növény egyre inkább visszaszorul az intenzív mezőgazdaság és az erdőtüzek miatt, márpedig ez az, ami a faj kihalásához vezetett a ragadozók mellett.

A nyúl felnőtt példánya kb. 375-500 grammot nyom, a teste nagyjából 23-29 cm hosszú. A nőstények valamivel nagyobbak, mint a hímek.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Oregon Zoo