Átlátszó védelem.

Szinte nem is akarjuk elhinni, hogy valódi az, amit látunk, pedig az Aspidimorpha sanctaecrucis nevű bogárfaj valóban létezik. A rovar különlegessége az, hogy átlátszó védőburkot találunk a páncélja körül, ami miatt valóban úgy fest, mint egy kis teknős.

Ezek a gyönyörű aranybogarak Délkelet-Ázsiában élnek, így például Kínában, Mianmaron, Thaiföldön, Kambodzsában, India északkeleti részén, Vietnámban, Indonéziában is megtaláljuk őket. A bogár kb. 14 mm-es hosszúságot érhet el.  A különös védőburok nemcsak a szárnyakat óvja, de a bogarak veszély esetén vissza is húzódhatnak ide. Nehéz őket nem észrevenni, mert valóban úgy ragyognak, mint apró, fényes kis aranyékszerek. Azért, hogy a ragadozók ne szúrják ki őket, persze szeretnek elrejtőzni a levelek hátoldalán.

Kepik Emas

Ugyancsak arany teknősbogárként aposztrofálnak egy másik rovarfajt, a Charidotella sexpunctata-t. Utóbbi egy gyakori észak-amerikai bogárféle, amely leginkább a kedvenc eledelén, hajnalka-leveleken található. Ez a rovar tudja változtatni a színét a felhám fényvisszaverő-képességének változtatásával úgy, hogy a külső rétegek átlátszóvá válva egy katicabogár-szerű, piros alapon fekete pöttyös színezetet tárnak fel. Ezt a színváltozást mikroszkopikus szelepek hozzák létre, amelyek a váz alatti páratartalom mennyiségét szabályozzák.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Thokchom Sony (@sony_thokchom) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Petra (@targair) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Thokchom Sony (@sony_thokchom) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.odditycentral.com