Hirtelen ötlet.

Különös látvány tárul elénk, ha felkeressük a 20 hektáros Glacier Gardens parkot Alaszkában. Tucatnyi hemlokfenyő és lucfenyő nő a kertben, azonban nem a megszokott módon: koronájuk a földbe fúródik, a gyökerük pedig az égbe mered. Ezek a fejjel lefelé álló fák nem természetesek, hanem emberi beavatkozás következményei, a kert tulajdonosainak, Steve és Cindy Bowhay-nek a „művei”.

A virágtoronynak is nevezett fura fák szitka lucok és nyugati hemlokfenyők, amelyek 1984-ben egy földcsuszamlás következtében dőltek ki. Steve összegyűjtötte a kivágott fákat, megfordította, újra elültette és egyfajta természetes virágtartót készített belőlük. A fák koronája a föld alá került, miközben a gyökerük az égnek emelkedett, így kínálva helyet a színes virágoknak: begóniáknak, fuksziáknak, petúniáknak.

glacier gardens in juneau

IMG_0299

Az 1984-es katasztrófa nem csak a fenyőket döntötte ki, de a Thunder hegy nagy részét is letarolta. Egy évtizeddel később a Bowhay házaspár vásárolt itt egy területet és megkezdték a helyreállítást. Steve egy vízerőművet tervezett az üvegház energiaellátására, az erózió lassítása érdekében tavacskákat alakítottak ki. A tereprendezés során jött a vízesésekkel teli őserdő ötlete. A kertet tovább bővítették és hamarosan a látogatók számára is elérhetővé tették.

https://www.flickr.com/photos/target_man_2000/5530522592/

Glacier Gardens, Juneau, Alaska

A helyreállítási munkálatok során Steve véletlenül megrongált egy tereprendező gépet. Olyan mérges lett, hogy a géppel felkapott egy kidőlt fát és fejjel lefelé a puha sárba dobta. Néhány perc múlva már pontosan látta, hogy miként fogja hasznosítani a kifordított fenyőket.

Glacier Gardens Postcard (2)

Alaska Trip 2009-1795.jpg

A parkot napjainkban többszáz fejjel lefelé fordított fa díszíti, amelyek hálóval és mohával vannak bélelve, így a tetejükön 75-100 egynyári virág talál helyet.

20090603_Juneau_Cutler_4988ps

https://www.flickr.com/photos/wlcutler/3605030642/

Juneau, Alaska

Forrás: www.amusingplanet.com