Védendő eredet.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Őrségi tökmagolaj és a Tuzséri alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába. Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 10 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.

Az őrségi tökmagolaj finomítatlan növényi olaj, amelyet a kifejezetten olajsajtolás céljára termesztett tök pirított magjaiból préselnek. Tiszta, kizárólag csak tökmagból sajtolt tökmagolaj, minden egyéb anyagtól mentes. Karakteres, idegen illattól, íztől mentes, viszkózus folyadék. Íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető. Színe sötétzöld. Az Őrségben a 20. század elején terjedt el a tökmagütés, amely a mai Szlovénia területéről származik. A tökmagolaj számos kedvező élettani hatással bír.

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés használatára a „Malus domestica” almafaj Gala, Jonagold, Red Delicious, Golden Delicious, Mutsu, Idared, Jonathan, Granny Smith fajtáinak friss fogyasztásra szánt almái jogosultak. Tuzsér az Észak-Nyírség almatermesztésének fellegvára volt, mai is markáns arányban vesz részt a hazai almatermesztésben. A Tisza-folyó közelsége folytán az itt termő almák a magas reggeli páratartalom miatt pirosodásra hajlamosabbak, hosszabban tárolhatók és kimondottan ízgazdagok minden fajtában. A meghatározott földrajzi területen termesztett valamennyi fajtára jellemző az átlagosnál nagyobb húskeménység, a hosszú eltarthatóság és az átlagosnál magasabb cukortartalom.

Forrás: www.mti.hu