Győzelem a pusztítás felett.

Szerencsére már többször is volt alkalmunk megcsodálni, ahogyan az olimpiai dobogón egy magyar sportoló szorongatja a virágcsokrát Tokióban. Még a laikusoknak is feltűnt, hogy a vidám sárga, zöld és kék virágokból álló bokréta milyen gondosan elrendezett.

A virágok szimbolizálják Japán felemelkedését, talpraállását a pusztító földrengés és cunami után (2011). A természeti katasztrófában mintegy 20 ezer ember vesztette életét. Otthonok mentek tönkre, teljes régiók változtak kietlen tájjá. A csokor elemei főként abból a 3 tartományból kerültek ki, amelyekben a legnagyobb pusztítást végezte a víz.

A zöld fodros liziantuszok (vagy préritárnics) Fukushima területéről származnak. Miután a szökőár ezreket ölt meg, az atomreaktor megsérült, a területet nukleárisan szennyezettnek minősítették, a lakosokat kitelepítették. Jóformán lehetetlennek tűnt, hogy itt valaha virágok nyílnak majd. Azonban egy nonprofit szervezet megpróbálkozott az ültetéssel, abban a reményben, hogy újraindíthatják a gazdaságot. Az olimpiai csokor liziantuszai Fukushimából származnak, arról a területről, ahol a 2011-es földrengés a legdurvábban pusztított. A virágok nevelése azért is előnyösebb ezen a területen, mert a korai zöldségtermesztés nem bizonyult sikeresnek, hiszen a károsanyag tartalom túl magas volt a terményekben. Most esély kínálkozott arra, hogy megmutassák, Fukushima a virágoknak köszönhetően éledt újjá.

Fotó: Merrit Kennedy/NPR

A szökőár hatalmas hullámokkal támadott Mijagi prefektúrában is, ahol több mint 10 ezer áldozatot követelt. A gyermeküket elveszítő szülők visszatértek a dombokra és napraforgót ültettek elhunyt szeretteik emlékére.  Azóta minden évben napraforgó borítja a lankákat és a csokorba is ezért került a napsárga virág. A prefektúra egyébként rózsáiról híres, a napraforgó újdonság az itt élő termesztők számára, gyakorlatot kellett szerezniük a kisebb tányérú virágok termesztésében, hogy a csokrokba illő méretet tudjanak előállítani.

Fotó: Merrit Kennedy/NPR

Ivate prefektúrában a partmenti területeket szintén letarolta az ár. Ez a régió Japán legnagyobb tárnicstermesztője, a kicsi, világoskék virágokat már az 1960-as évek óta nevelik itt, most is innen kerültek a bajnoki bokrétába.

Fotó: Merrit Kennedy/NPR

A csokorba került még egy kis figura is: ő Miraitowa, az olimpiai játékok kabalája. Neve a ’jövő’ és az ’örökkévalóság’ szavak kereszteződéből született, egyszerre ünnepli a szigetország múltját és jövőjét.

Fotó: Hassan Ammar/AP

Forrás: www.npr.org