Amíg a segítség megérkezik.

Ugyan a denevérek ősszel párzanak, a petesejt csak tavasszal termékenyül meg, ekkor kedvezőbbek a feltételek az embrió fejlődéséhez. Mindez azt jelenti, hogy a kis denevérek másfél hónap múlva, május végétől július elejéig jönnek világra.

Az 1-2 elevenen született kölyök csupaszon és vakon érkezik, az anya tejjel táplálja őket. Az anya az ellést követően 1-2 hétig még testén hordozza kicsinyét, aki kampószerű tejfogaival az emlőbe, míg fejlett hátsó lábaival és hüvelykujjaival mamája szőrébe kapaszkodik. Anyja vitorláival takarja és védi. A szürkés színezetű fiatalok 4-6 hét elteltével röpképessé válnak, de néhány hétig még gondoskodásra szorulnak.

A picik repülés közben leeshetnek az anyjukról, de kicsit nagyobban már önállóan is elmászkálhatnak, kipotyoghatnak. Ilyenkor fordul elő, hogy a laikusok csupasz kis denevérkölyköket találnak.

A legfontosabb az, hogy egy denevérnek mindenképpen segítségre van szüksége akkor, ha a földön kuporog vagy nappal búvóhelyen kívül, kitett helyen tartózkodik. Bár a picik még nem harapnak, feltétlenül kesztyűben fogjuk meg őket! Ez soha ne történjen a szárnyuknál lógatva, mert ilyenkor könnyen ficamot vagy törést okozhatunk!

A kis denevérek felnevelése rendkívül nehéz, ezért azt mindig bízzuk szakemberekre! Amíg a szaksegítséghez eljut az állat, a legfontosabbak az alábbi teendők:

1. A megtalált állatot helyezzük tiszta, tetején kilyuggatott, zárható műanyag tárolódobozba, amiben megfelelő hőmérséklet és páratartalom van. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki a kölyök, ez nyári melegben pár óra alatt bekövetkezhet. Jó megoldás a párásításra, ha folyamatosan nedvesen tartott rongy van a dobozban, de soha ne használjunk bolyhosodó szövetet vagy papírtörlőt, mert az állat rá fog harapni, és a szétfoszló anyag a szájában marad! A denevérkölykök nagyon melegigényesek, az ideális hőmérséklet a tárolódobozban min. 25-28 °C. Ehhez használjunk zselés melegítőpárnát vagy melegvízzel feltöltött palackot.

2. Ezt követően hívjuk a menhelyet, nemzeti parkot, állatkertet.

3. A várakozási idő alatt lehetőség szerint, gondoskodjunk a kölyök kiszáradásának megelőzéséről táplálással/itatással is. Cukros víz, macskakonzerv, hús stb. nem alkalmas denevérkölykök ellátására! Erre laktózmentes (!) forrázott tej és macskáknak való tejpótló tápszer (pl. Royal Canin BabyCat Milk; Panzi Milk Powder) 30-70%-os keveréke használható. Alkalmanként a testtömeg 10 %-át ajánlott etetni, ez kb. 0,2 ml tejkeveréket jelent. Az etetést nagyon óvatosan, 3-4 óránként megismételve, cseppentő vagy fecskendő segítségével végezzük. Az állat testén soha ne maradjon ételmaradék, ezt nedves ronggyal mindig töröljük le.

A denevérkölykök sikeres felkészítése az önálló életre nagyon összetett feladat, visszajuttatásuk a természetbe csak fokozott körültekintéssel történhet. Ezeket a műveletet mindig hagyjuk mentőközpont munkatársaira!

További hasznos tudnivalók, segítségnyújtás:

zoobudapest.com/segits-segitunk/vadallatmentes
www.mme.hu/mit-tegyek-ha-deneverkolykot-talaltam

Forrás: www.mme.hu

A kiemelt kép illusztráció.