Megújuló energiák.

Marokkó nem titkolt célja, hogy világvezetővé váljon a megújuló energiaforrások terén. Ennek érdekében már elkészült a Szaharában a világ legnagyobb naperőműve is.

A 3500 focipályányi területen megvalósult, 580 megawatt összteljesítményű komplexum neve Noor és Ouarzazate várostól tíz kilométerre fekszik.

A működési elvének lényege, hogy a tükrökkel a napsugarakat egy hővezető folyadékkal teli csőre irányítják, a felhevült folyadékkal egy hőcserélő rendszerben vizet forralnak és gőzt fejlesztenek, a gőzzel egy turbinát hajtanak meg, amely elektromos áramot termel.

A naperőmű 1,1 millió ember áramszükségletét fogja fedezni, ennek 94%-át eddig importálni kényszerült az afrikai ország. Nem elhanyagolható szempont, hogy emellett évi 760 000 tonnával csökkenti az állam szénkibocsátását.

Az erőmű 9 milliárd dollárba került és bár finanszírozásába a Világbank és más fejlesztési partnerek is beszálltak, teljes mértékben marokkói projektnek mondható.

A marokkói Napenergia Ügynökség fejlesztette ki az erőműben használatos technológiát és a létesítmények harmadát is helyi vállalkozások valósították meg.

További lényeges szempont, hogy a komplexum hozzájárul a régió infrastruktúrájának fejlesztéséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez, hiszen több ezer munkahelyet hoz létre.

Forrás: Euronews.com