Tiszta páncél.

A tengeri makkok meglehetősen ragadós rákfélék, amelyek leginkább sziklák, kavicsok felületéhez, hajók fenekéhez szeretnek tapadni. Sajnos azonban gyakran máshoz is rögzülnek, például a vízben élő teknősök páncéljához Egyetlen tengeri makk nem bántja vagy károsítja a teknőst, azonban ha túl sok van belőlük, az már komoly gondokat okozhat. Szerencsére akad, aki segíteni próbál az így befedett állatokon, például egy Srí Lankában élő férfi, aki az internetes csatornáján a Chika Boy névre hallgat.

A teknősmentő videóban is bemutatja, hogy mit tesz az állatokért. A megszámlálhatatlanul sok tengeri makkal borított páncélt egy éles kés segítségével tisztítja meg. Noha az nem teljesen nyilvánvaló, hogy az állat szenved-e a potyautasoktól, az biztos, hogy a rákfélék fertőzést terjeszthetnek, a teknősök nehezen táplálkozhatnak, sőt még a látásuk is romolhat.

Ha túl sok ilyen tengeri makk utazik a páncélon, a teknős nehezen mozog és úszik.

Lassabbá válik, sokkal több terhet cipel, nehezebben kutat táplálék után. A szemhez túl közel lévő makkok pedig a látást akadályozzák. A száj körüli rákok is ártalmasak, nehezítik a táplálkozást.

Chika Boy óvatosan szedi le a makkokat a teknős hátáról.

Van, amelyiket könnyebb, másokat nehezebb eltávolítani. A megtisztított páncélú állatot aztán ugyanott visszaengedi az óceánba. Jó látni, hogy a teknősök boldogan robognak a nagy kékség elé!

Forrás: mymodernmet.com