Számoló szárnyasok.

A varjak elképesztően intelligens élőlények. Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy elsődleges, érzékszervi tudattal rendelkeznek. Csak az emberek és a főemlősök képesek arra, hogy az emlékeket egyesítve, múltban és jelenben gondolkodjanak. Egy most megjelent tanulmányban (The Journal of Neuroscience) viszont azt állítják a tudósok, hogy ezek a madarak képesek értelmezni a nulla matematikai fogalmát is.

A nulla viszonylag új matematikai fogalom, az ősi számrendszerek nem mindegyike ismerte. Ezért még inkább figyelemreméltó a varjak képessége. A kísérletek során a németországi Tübingen városának egyetemén azt használták ki, hogy a varjaknak vannak bizonyos idegsejtjeik, amelyek akkor gyulladnak ki, ha meghatározott mennyiséget látnak. Az egyes szám egy bizonyos neuront hoz működésbe, a kettes egy másikat, a hármas megint egy másikat és így tovább. Vagyis azt már eddig is tudták, hogy a darak ezeket a mennyiségeket meg tudják különböztetni egymástól. Mivel a szárnyasok nem rendelkeznek olyan agykéreggel, mint az emberek vagy a majmok, mindez új kérdéseket vet fel az intelligenciájukkal kapcsolatban.

A vizsgálat során a kutatók pontokat mutattak egy képernyőn a madaraknak: 0, 1, 2, 3 vagy 4 pontot. A madaraknak két azonos mennyiségű alakzatot tartalmazó tételt kellett felismerniük, eközben az agyi aktivitásukat figyelték. Amikor a nulla jelent meg a kijelzőn, a madaraknál új idegsejt gyúlt ki, azaz felismerték a számukra új mennyiséget.

Néha ugyan hibáztak a varjak, két tételt azonosnak véltek. Azonban a nulla esetében ez a tévedés sokkal inkább a nulla és az egy között volt, mint a nulla és más számok között. Márpedig ez a tudósok szerint csak úgy lehetséges, hogy a varjak megértik, hogy a nulla a legalacsonyabb numerikus mennyiség, eggyel kisebb az egynél.

Forrás: mymodernmet.com