Mesebeli helyek.

Megbújnak a nagyok árnyékában, hiszen mindenki a csodálatos Rómába, az utolérhetetlen Firenzébe, a császári Bécsbe vágyik. Pedig ezek a kis települések igazi gyöngyszemek, érdemes egy kirándulás keretében útba ejteni őket is!

Bemutatjuk kontinensük legszebb kis ékköveit:

Český Krumlov, Csehország

Český Krumlov olyan, mint egy mesebeli kisváros, amely a reneszánsz, a barokk és a gótikus építészet remekeit sorakoztatja fel. Lenyűgöző vára a Moldva folyó felett Csehország második legnagyobbika. A hatemeletes vártorony, a macskaköves utcák és a sárgára, rózsaszínre, zöldre festett házak sajátos bájt kölcsönöznek.

Santa Maddalena, Olaszország

Az apró hegyi település hátterében a Dolomitok hófedte csúcsait láthatjuk. A történelem nyomot hagyott ezen a vidéken még a gasztronómiában is, ahol az osztrák, német befolyás is erős a helyi ladin kultúra mellett.

St. Ives, Cornwall, Egyesült Királyság

Az egykori halászfalu mára a kultúra fővárosává vált, de emellett aranyhomokos partszakaszai is igen vonzóak a turisták számára. Gyönyörű vidéki kúriák, apró kézműves boltok és hihetetlen természetes fény várja az erre járókat.

Jajce, Bosznia és Hercegovina

Az óváros rendkívül jó állapotban maradt meg, a középkori Bosznia egykori fővárosának még mindig megcsodálhatjuk a várát. A legnagyobb látványosság azonban a Pliva vízesés, amit már Csontváry Kosztka Tivadar is megfestett.

Sztepancminda, Grúzia

Itt együtt él az építészet a természettel, a hegyek között megbúvó településen a dombon álló Szentháromság templom ragadja meg rögtön az utazó szemét. Az egész települést hegyek és alpesi rétek veszik körbe, nem véletlenül számít jelentős kirándulóhelynek is.

Hallstatt, Ausztria

Hallstatt Ausztria egyik legismertebb kis városa. A tóparti település egyik oldalán hegy emelkedik, így az utcák és a lakóházak meglehetősen szűkre szabottak.  Vélhetően Hallstatt az egyik legrégebbi folyamatosan lakott falu Európában. Az alpesi városkában favázas házak és pasztellszínű barokk épületek között sétálhatunk.

Rothenburg ob der Tauber, Németország

Németországban rengeteg a kastély és a vár, de a romantikus településekben sincs hiány. Az egyik legjobban megőrzött, középkori városfallal körbevett település Rothenburg ob der Tauber. Favázas házak, középkori kőfaragások alkotják a nem mindennapi díszletet.

Eze, Franciaország

Nizza és Monaco között, a parton bukkanhatunk erre a gyöngyszemre. A hegyoldalba fészkelt középkori falu macskaköves utcácskáit belengi a történelem szele. Botanikus kertjében kaktuszok és más növények között pillanthatunk le a lélegzetelállító Cote d’Azur-ra.

Forrás: www.thrillist.com.au