Hangyafaló.

1979-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Év madara kampányát. A program célja, hogy a szárnyasokra irányítsa a reflektorfényt, kiemelve azon fajokat, amelyek védelmében a lakosság is szerepet játszhat.

2022-re a ’Sokszínű természet’ szlogent választották hívószóként, ezért 3 feltűnően színes madárra lehetett voksolni. A színesség több jelentésű: nemcsak a zöld, kék, sárga színeket, de a biológiai sokszínűséget, változatosságot is magában foglalja.

A szavazást és így az ’Év madara 2022’ címet 41%-kal a zöld küllő nyerte, megelőzve a kékbegyet és a vörös gémet. Összesen a madarakra 11123 voks érkezett.

A zöld küllő gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Hazai fészkelő-állománya 15 000-17 000 párra tehető (2014-2018) és növekedést mutat.

Forrás: www.mme.hu