Természetes jelenség.

Szivárványt már sokat láttunk az égen, mégis felvillanyozódunk, ha megjelenik egy újabb az eső után. Most viszont nem a kék égbolton, hanem egy mocsár vizében tűnt fel a jelenség, ami teljesen lázba hozta az internetezőket. A nem mindennapi látványról Brent Rossen tett fel egy képet a Reddit-re.

Me and my girlfriend were walking in the woods the other week and saw a rainbow pool for the first time from pics

Fotó: Kate Scott

Rossen a barátnőjével sétált a fák között a First Landing State Park-ban, Virginia-ban, amikor észrevették a lenyűgöző színeket.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212102953921627&set=p.10212102953921627&type=3

Elsőre arra gondoltak, hogy valami szennyezőanyag került a vízbe, mérgező olajra gyanakodtak. Szerencsére a mérgük gyorsan elpárolgott, amikor elolvasták az egykori túravezető, Jeff Ripple BBC-nek mondott szavait. Eszerint az összegyűlő víz felszínén vékony filmréteget képző szivárvány nem más, mint természetes olaj, ami a rothadó növényzetből, vagy az anaerob baktériumok biológiai folyamataiból származik. Utóbbiak a talajban található vasat szabadítják fel.

Fotó: Realest Nature

A BBC egy másik felvételre is rátalált, amit a nyugdíjas mérnök, Michael Hussey készített Tallahassee-ben, Florida-ban. A férfi bevallása szerint 3-4 évente szemtanúja a jelenségnek. Ha néhány hétig nem esik, akkor még kifejezettebben látható a szivárvány.

Fotó: Kate Scott

Forrás: www.treehugger.com