Őket sem kell megmenteni.

Úgy tűnik, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az erdőben talált apróságok, állatkölykök legtöbbször nem elárvultak, nem szorulnak a mi segítségünkre. A Budakeszi Vadaspark ismét felhívja a természetjárók és az állatrajongók figyelmét, hogy a természetben elhagyottnak, gyámoltalannak tűnő kisállatok felé mutatott túlzott gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet.

A mókusok helyzete azért speciális, mert ők a városi környezetben is felbukkanhatnak, akár parkokban, kertekben is találkozhatunk velük. A kicsik pedig sokszor a fatörzseken tanulnak meg mászni, vagy épp a földön ugrálva tornáztatják izmaikat. Ha viszont emberi közelséget éreznek, megpróbálnak a fa törzsére lapulva elbújni, vagy a fák aljánál keresnek menedéket. Rejtőzködő üzemmódjuk során elesettnek, elhagyatottnak tűnhetnek, ezért sokan megsajnálják őket és segíteni szeretnének rajtuk. Ez azonban óriási tévedés, hiszen anyjuk ilyenkor is hazavárja a felfedező kedvű picinyeket. Nemrég 3 kismókus került így a Budakeszi Vadasparkba, sajnos őket később már nem lehet visszaengedni a szokott környezetükbe.

A kölykök rászorultságát igazából csak szakértő szem tudja megítélni, ezért semmiképpen se játsszunk önkéntes állatmentőt! Ha úgy érezzük, ahogy a kicsinek segítségre van szüksége, akkor az alábbi elérhetőségek valamelyikén vegyük fel a kapcsolatot a Budakeszi Vadaspark illetékeseivel:

telefon: 06-23-451-783
e-mail: budakeszi.vadaspark@bkvp.hu

Forrás: Erdei programok