Szárnyas rágcsálóirtók.

A világhírű borvidék, Napa völgy szőlősgazdái újabban szárnyas munkásokat alkalmaznak az ültetvényeken, így növelve a növényvédelem hatékonyságát és csökkentve a mérgek használatát. A káros peszticidek nem kerülnek többé a környezetbe, sem az innen származó borokba.

A gyöngybaglyok ragadozók, éjjel aktívak. Kevesebb szárnycsapással, lassan és halkan repülnek. Elsősorban a nyílt terepeken, illetve erdőszéli területeken szeretnek vadászni.

Az ember által megmunkált földek jó vadászterületet jelentenek számukra, előszeretettel fogyasztják a kártékony rágcsálókat. Nem válogatósak, a cickányt, mezei pockot, házi egeret, erdei egeret is megeszik. Ezenfelül madarakat, denevéreket és kétéltűeket is fogyasztanak.

Az ültetvényekben azért örülnek nekik, mert elkapják a rágcsálókat, többek közt a patkányokat, tasakos patkányokat, pockokat.

A kaliforniaiak büszkék a borukra. Azonban évtizedekig toxikus rágcsálóirtókat használtak a szőlőültetvényben károsító egerek és pockok ellen, ami nem tett jót a minőségnek. Egészen az 1980-as évekig bevett gyakorlat volt a mérgek alkalmazása, akkor kezdtek az alternatívák terjedni, például a  ragadozók vagy a csapdák telepítése.

A világ egyik leghatékonyabb rágcsáló irtója a gyöngybagoly, amely 6 kontinensen is jelen van és képes akár 3400 rágcsálót is elfogyasztani évente.

Óriási az elterjedési területe, igazi kozmopolita. Több helyre kifejezetten azért telepítették be, hogy a rágcsálókat tizedelje, így például a Hawaii-szigetekre vagy Szent Ilona szigetére.

A felmérések szerint egyre több szőlősgazda tesz ki fészkeket annak érdekében, hogy a baglyokat az ültetvényre csalogassa.

Egy fészek elhelyezése a megfelelő helyen rendkívül hatékonynak bizonyul. Elegendő ott kitenni a dobozt, ahol a rágcsálókkal probléma van és a baglyok hamar elkezdik használni azt, miközben folyamatosan fogynak a kártevők. A baglyok szeretnek a fészek körül tartózkodni a naptól elfordulva, nem vonulnak, költési időn kívül a fészkelőhely környékén kóborolnak, attól nagyobb távolságra csak ritkán távolodnak el.

A madarak segítenek a védekezésre fordított költségeket alacsonyan tartani, toxikus anyagok használata nélkül.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org