Összeköti a közösséget.

Rekordmennyiségű szavazat érkezett idén az Év Fája verseny győzteseire: 20 464 voksot adtak le az internetezők. Az izgalmas versenyen végül 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa győzedelmeskedett.

Az immár 10. alkalommal megrendezett szavazás célja az, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, az élőlényeknek a mindennapi életünkben betöltött szerepére.

Az Ökotárs Alapítvány által szervezett megmérettetésen a Hős Fa címet a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta.

Minden egyes nevezett fának története és szerepe van a közösség életében.

A nyertes mélykúti júdásfa 1750 körül került a településre, azaz akkor, amikor a község a Grassalkovich család tulajdonába került, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. A fácskát valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években. A legenda szerint, amely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.

Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő- és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

  1. Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 5091 szavazat
  2. A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 4679 szavazat
  3. A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 4244 szavazat
  4. A Micsky Hársak (Pest megye) 2043
  5. A Napsugár tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye) 1337
  6. Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye) 1265
  7. Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 563
  8. Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye) 503
  9. A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye) 496
  10. A ferencvárosi öreg platán (Budapest) 243

Forrás és fotó: www.evfaja.hu