Már hozzátartoznak a városképhez.

Ahogyan Velencéhez a galambok, úgy tartoznak már hozzá Rómához a sirályok: az Örök Városban több tízezerre emelkedett a fehér-szürke madarak száma. Nem beszélve arról, hogy a madarak termete is megnőtt, hiszen a „városi büfékínálat” változatos és elegendő étkezést biztosít számukra.

A mostanra hatalmasra növekedett szárnyasok néhány évtizede jelentek meg először nagyobb számban az olasz fővárosban.

Meglepő volt a megjelenésük, hiszen Róma nem éppen a tengerparton fekszik, hanem nagyjából 35 km-re onnan. Kezdetben a város környéki hulladéklerakók vonzották őket, de aztán hamar rákaptak a szemeteskukákra és városi ételmaradékokra. Miután 2013-ban bezárt a Malagrotta szemétlerakó, a madarak a belterületekre özönlöttek.

A rómaiak számára a sirályok tömeges jelenléte a helyi hatóságok tehetetlenségének jele, a szemétleszállítás és kezelés egyre nagyobb problémának bizonyul. A legfrissebb jelentések szerint már a vaddisznók is megjelennek a kukák környékén.

A sirályok ráadásul egyáltalán nem válogatósak, akár más madarakat is megesznek. Emlékezetes volt az a pillanat, amikor 2014-ben Ferenc pápa két fehér galambot engedett el a vatikáni balkonjáról, az ukrán konfliktusok miatti imádság részeként. Az egyik galambra azonnal lecsapott egy sirály, és a béke jelképe csak tollának egy részét elvesztve tudott kiszabadulni. Nem szokatlan látvány az sem, hogy a galambok mellett seregélyeket ragadnak el a sirályok. Utóbbi, fekete madarak is óriási állománnyal rendelkeznek Rómában, ők voltak felelősek a közterek teleszemeteléséért és a repülőtér körüli madárraj-rohamokért is.

Ami viszont különösen zavaró a sirálytömegek megjelenésében az az, hogy a madarak egyre agresszívebbekké válnak. Betörnek a házakba, megkeserítik a lakók életét, és lehetetlenné teszik az oly jellegzetes, szabadtéri étkezéseket.

Gyakran látni őket a kültéri éttermek környékén, a tetőtéri bároknál, ahogy figyelnek. Ételt lopnak, fenyegetően és erőszakosan is viselkedhetnek. Nem beszélve arról, hogy a szökőkutakat, szobrokat, padokat, is teljesen beborítja az ürülékük. Néhányan egyenesen a madarak kiirtását követelik, de a szakértők szerint az lenne megoldás, ha a lakosok és a turisták nem etetnék őket, illetve nem hagynának ételmaradékot az utcákon, udvaron.

A városvezetés igyekszik masszívabb, sirálybiztos kukákat alkalmazni. Az biztos, hogy a madarak remekül érzik magukat, úgyhogy amíg ilyen jól ellátjuk őket szeméttel, ételmaradékkal, nem nagyon fognak arrébb menni az Örök Városból.

Forrás: www.mnn.com