Várakozás a seriffre.

Arizona államban, Wickenburg városában egy 200 éves meszkitó-fát találunk. A legenda szerint a fa egyfajta börtönként szolgált 1863 és 1890 között, amikor is a városka végre valódi börtönt kapott.

A település egy virágzó aranybányára épült, mindene megvolt, kivéve a templomot és a börtönt. Ezért aztán, ha bármilyen bűntény történt, a fához küldték és oda is láncolták az elkövetőt. Egészen addig, amíg a seriff meg nem érkezett Phoenix-ből és össze nem gyűjtötte a bűnözőket. Ez akár 2- 5 napig is eltarthatott.

Fotó: www.wickenburgchamber.com

Napjainkban a Börtönfa már csupán turistalátványosság ebben a történelmi bányászvárosban. Egy életnagyságú szobor emlékeztet a régi időkre: morcos fogoly van a fához kötve, nehéz, rozsdás lánccal. Mellette felirat magyarázza a Börtönfa korabeli szerepét és büszkén hirdeti, hogy sohasem történt innen szökés.

Fotó: Hubert J./Panoramio

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet: egy idős hölgy, aki már állítólag az 1930-as években lakója volt a városnak, máshogy emlékszik. Szerinte az egész csak egy mese, amit a szülők mondtak a gyerekeknek, hogy ijesztgessék és fegyelmezzék őket.

Forrás: www.amusingplanet.com