Horkolj aktívan!

A legtöbb országban a munkahelyen alvás minimum egy fegyelmit, de sok esetben elbocsátást vonna maga után. Nem úgy Japánban. A szigetországban az irodában horkolás teljesen hétköznapi, társadalmilag elfogadott jelenség. Sőt, egyfajta erénynek tekintik, ha valaki olyan elhivatottan dolgozik, hogy ennyire elfárad. Úgy tartják, hogy az illető annyira szorgalmas, hogy kimerültségig dolgozik.

Ez pedig nem áll messze az igazságtól. A japánoknak van az egyik legjelentősebb alváshiányuk a világon. Egy átlagos japán csak 6 órát és 35 percet alszik éjjel. Ezért aztán nem is csoda, hogy elkapja őt az álommanó a buszon, a parkban, a kávézóban, a könyvesboltban vagy a munkahelyen.  Ez teljesen normálisnak számít, rendkívül gyakori és természetesen külön szavuk is van rá: ’inemuri’, azaz ’jelen van, miközben alszik’.

Overworked Workers sleep in their office

Az inemurinak azonban megvan a maga szabályrendszere. Nem mindegy, hogy ki vagy. Ha egy cégnél új vagy, akkor aktívnak kell lenned, nem aludhatsz. Ha azonban már 40-50 éves vagy és nem a fő munkakörödet érinti mondjuk egy értekezlet, akkor aludhatsz. Minél feljebb vagy a létrán, annál többet szundikálhatsz.

it's 8.48 a.m.

A másik követelmény pedig nehezebben értelmezhető. Noha az alvó ember mentálisan máshol jár, képesnek kell lennie arra, hogy visszatérjen a társadalmi státuszába, ha az aktív részvételére van szükség. Úgy kell tűnnie, mintha aktív lenne (alvás közben). Például nem lehet az asztal alatt és hasonlók. A legjobb, ha ül, mintha figyelmesen hallgatna, csak éppen lehajtja a fejét.

Early One Morning

Late One Night

Forrás: www.amusingplanet.com