Nem fér rá a vonatjegyre.

Llanfairpwllgwyngyll vagy Llanfair Pwllgwyngyll egy település Walesben, Anglesey szigetén. A városka nevét gyakran rövidítik, ami nem csoda, mert teljes egészében így fest:

Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch

A községnek kb. 3 ezer lakosa van, ők vélhetően percekig írják a lakhelyüket minden hivatalos papírnál. 71%-uk walesiül beszél.

A település neve 58 karakterből (ami 51 betű) áll, 18 szótagra bontva Európa leghosszabbja, de a világon is 2. helyen áll.

A középkori városka eredeti neve Pwllgwyngyll volt. A hosszú elnevezést valószínűleg a 19. században használták először, amikor kereskedelmi és turistaközponttá kívánták a várost fejleszteni. Állítólag egy szabó alkotta meg a nevet tréfából és igazából reklámfogást szolgált, hogy Nagy-Britannia leghosszabb állomásnevét birtokolhassák.

Szó szerint átfordítva ezt jelenti: ‘A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom’.

Napjainkban évente kb. 200 ezer turista keresi fel a várost. A legnépszerűbb látnivaló a vasútállomás, ahol egy hatalmas táblán a település hosszú neve olvasható. Maga a vonatjegy is igazi különlegesség: 15 cm hosszú. A szokatlan név sokakat megihlet, előfordult, hogy egy baktériumot neveztek el róla és időnként filmekben vagy épp keresztrejtvényekben is felbukkan.

Kiemelt kép: Dave.Dunford/Wikimedia