Megered a nyelved.

Amióta fapadosokkal repülhetünk, Írország kedvelt úti cél, Blarney városa pedig sok odautazó listáján szerepel. Nem csak az 1446-ban épült kastélya miatt, de azért is, mert itt találjuk azt a különleges követ, ami akár az egész életünkre (vagy legalábbis a nyilvános szerepléseinkre) hatással lehet.

A legenda szerint ugyanis a Blarney-kő megcsókolása jó szerencsét hoz, sőt még ennél is többet: ékesszólással és meggyőzőképességgel ruház fel minket.

Természetesen számos történet próbálja a kő eredetét felfedni. Az egyik mendemonda szerint Írországba a kereszteshadjáratok idején hozták, így történelmi és szellemi jelentőséggel bír. Egy másik történet szerint ugyanaz a kőzet alkotja, ami a Stonehenge-et is. A királyi családhoz kapcsolódó legendák egyike szerint a kő a skót és angol monarchiában a koronázás alatt használt kőből származik, egy másik sztori viszont úgy véli, hogy Munster királyának ajándékozta köszönetképpen a skót király.

A valóság feltárásában segít a kőzet maga, amelyről a szakértők megállapították, hogy a Írország déli részéről származik. A követ alkotó mészkő a becslések szerint 330 millió éves.

A kő különleges képessége a legenda szerint onnan ered, hogy egy öregasszony, akit Munster királya kimentett egy tóból, azzal hálálta meg a nemes tettet, hogy azt kívánta: ha a király megcsókol egy követ a vár fokán, olyan beszélőkéje legyen, amivel mindenkit levesz a lábáról.

Állítólag I. Erzsébet királynő Anglia nevében tett kísérletet a kastély megszerzésére, ám a vár ura nem volt hajlandó átadni a birtokot. Bár látszólag örömmel odaadta volna, valójában mindig talált valami kifogást, hogy húzza-halassza a dolgot. A sokadik ürügy hallatán Erzsébet már csak legyintett szavaira, mondván „blarney-beszéd az”. Azóta a szó azt jelenti: szép szavakkal befolyásolni, megnyerni valakit, kidumálni magunkat.

A követ megcsókolni nem is olyan egyszerű. Háttal ülve neki, a korlátba kapaszkodva kell hátrahajolni, miközben valaki fogja a lábunkat. A turisták persze igyekeznek megadni a módját a csodatévő kő megérintésének, látványos megoldásokkal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Catherine O’Donoghue (@cathod93) által megosztott bejegyzés

A Blarney kastélyt háromszor építették újjá, az eredeti még fából készült épület ugyanezen a helyen állt korábban. A kastély nem csupán a követ rejti, de gyönyörű kertekkel is vár, köztük egy mérgező növényeket bemutató méregkerttel.

Forrás: www.thetravel.com