Szárnyas takarítók.

Ma már senki sem lepődik meg azon, hogy a varjak okos állatok, egyre több dologban bizonyítják, hogy az intelligenciájuk jóval magasabb a vártnál. A varjak közösségben élnek, értik a nulla fogalmát és képesek egyszerű feladatok elvégzésére is.

Egy svéd vállalkozó, Christian Günther-Hassen úgy érzi, hogy a madarak akár pénzt is spórolhatnak a városnak, ha ’közmunkásként’ foglalkoztatják őket. A férfi kifejlesztett egy módszert, amelynek segítségével betanítják a varjakat cigaretta csikkeket és más szemeteket szedni.

Nem is gondolnánk, hogy a takarítás milyen irdatlan költségeket emészt fel. A 70 ezer lakosú Södertälje évente kb. 657 millió Ft-ot költ az utcák tisztán tartására. A hulladéknak legalább 62%-a cigicsikk.

Günther-Hanssen épített egy szerkezetet, amely jutalmat ad az ott vadon élő új-kaledón varjaknak minden olyan esetben, amikor felszednek egy csikket és behelyezik a speciális kukába. Ezek a madarak nagyjából annyira értelmesek, mint egy 7 éves gyerek! A jutalmazási rendszer segítségével betaníthatók, sőt a takarítási viselkedést egymástól is képesek megtanulni.

A tollas önkéntesek akár 75%-ot is megspórolhatnak a cigarettahulladék összeszedésének, kezelésének költségein. Az innovatív módszer jelenleg tesztelés alatt áll. Azt is vizsgálják, hogy a madarak szándékosan vagy véletlenül nem fogyasztanak-e a csikkekből, ami károsíthatja az egészségüket.

A kísérlet igen elgondolkodtató: nem szomorú, hogy a varjakat meg tudjuk tanítani felszedni a csikket, míg az embereket nem tudjuk megkérni arra, hogy ne dobálják el?

Forrás: mymodernmet.com