Érkeznek a medvék és a medvetáncoltatók.

Valamikor, a 20. század elején még nagy felvonulásokat rendeztek Baján a farsangi időszakban, de mára már feledésbe merült a bunyevác farsangi alakoskodó népszokás, a maszkajárás.

Kovács Antal bajai tanár 1903-ban a Néprajzi Értesítőben megjelent, képekkel gazdagon illusztrált cikke szerint az eredeti figurák alakjába a bunyevácok öltöztek be, de már akkor a városi polgárság is jelmezt öltött, leggyakrabban vándorcigánynak, fehér és fekete ruhás boszorkánynak, de akár használati tárgyaknak is beöltöztek, és gyakori volt a nemi szerepcsere.

A négy legjellegzetesebb figura a medve, a medvetáncoltató, a didák és a botos. A medve hosszú subát viselt bunda gyanánt, fülét a fejére húzott zsák vagy zabos tarisznya két csücskének elkötésével alakították ki. A medvéket láncon vezette egy-egy turbános, arcát kipirosító, öv gyanánt fehér törölközőt, szoknyaszerű piros kötényt és csizmát viselő férfi, aki az egykori Osztrák-Magyar Monarchiába járó bosnyák medvetáncoltatókat idézte fel keleties külsejével. A két-két páros – vagy akár több is – körbejárta a közönséget, és a medve a bosnyák “Igraj malo, medo!” felszólítására esetlenül, igazi medve módjára táncolni kezdett, majd a nála lévő szitával jutalmat koldult. A didák öreg, kicsit ördögszerű, púpos figura kötélből font ostort fog a kezébe, folyamatosan zaklatta a közönséget, a menyecskéket megölelgeti. A didák ruhája alá, a hátára szakajtót vagy párnát kötött, ezzel fogta fel a botos által csínyjei miatt reá mért ütéseket.

Mind a medve, mind a didák a telet, a sötét erőket jelképezi, a medvék befejezésül a földre vettették magukat és mozdulatlanná dermedtek, mintegy a tél halálát ábrázolva. Végül a didákokat a botosok és a fiatalság elkergette, majd a zenekar újra rázendített, és folytatódott még órákig a tánc, a veliko kolo.

A felelevenített farsangolón ott lesznek a jelmezesek és mellettük zenészek is jönnek: a lovaskocsik két irányból érkeznek és vezetik a térre a beöltözött maszkák és bunyevác népviseletes fiatalok menetét.

A Bácskai Művelődési Központ munkatársai színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket február utolsó hétvégéjén. A felvonulásra 2022. február 26-án kerül sor. Az egész napos forgatagban a kicsiket álarckészítés, koncert, táncház várja, megkóstolhatjuk a bunyevác konyha finomságait és természetesen a talpalávaló muzsikára táncolhatunk is. A zajkeltő eszközök használata erősen ajánlott!

A szervezők azt remélik, hogy ezzel a vidám népszokással a telet is elűzik 2022-ben.

Forrás: MTI, kiemelt képek: Baja környéki bunyevácok facebook oldala és Bajai Múzeum archívuma/Solymos Ede (1956)