Ha te is szoktad néha játszani ezt a népszerű, klasszikus játékot, mutatunk néhány trükköt, amelyek bevetésével te lehetsz az örökös bajnok!

Eddig azt hitted, hogy a jó öreg kő-papír-ollót pusztán a szerencse vezérli, igaz? Eláruljuk: nem igazán – vagy legalábbis sokkal több lehetőség van az esélyeket befolyásolni, mint gondoltad.

Miután a kínai Zheijang egyetem kutatói végignéztek több ezer(!) menetet, a játékosok döntéseit kielemezve az alábbi megfigyeléseket tették:

A nyertes nagy valószínűséggel ugyanazt a jelet mutatja majd a következő játékban, amivel az iméntit megnyerte.

Aki legalább kétszer egymás után zsinórban kikap, nem a vesztes jelek valamelyikével próbálkozik újra, hanem azzal, amellyel ellenfele megverte őt.

Kő, papír, olló

A fentiekre alapozva a nyerő stratégia tehát:

Ha vesztettél, mutasd azt, amivel az ellenfeled az imént nyert!

Ha nyertél, ne a nyerő jelet mutasd újra, hanem azt, amivel az ellenfeled kikapott!

Néhány bónusz jótanács:

A férfiak először általában a követ mutatják. Ha férfi ellen játszol, nyiss papírral.

A rutinos játékosok (az előző megfigyelésre alapozva) sokszor papírral kezdenek – lepd meg őket ollóval!

Ha az ellenfél kétszer követ mutatott, gondolj arra, hogy az emberek utálják, ha kiszámíthatónak tűnnek – legközelebb valószínűleg olló jön. Csorbítsd a lelkesedését egy kővel!

Figyeld a másik ujjait. Ha mindegyik szorosan zárva, kőre készül. Ha lazák, papír jön. Amennyiben csak két ujj zárt, ollóra számíthatsz.

Statisztikailag legkevesebbszer a papírt használják, mindössze az esetek 29,6%-ában. Ezt az olló követi 35%-kal. A leggyakoribb a kő, 35,4% Hasznád a meglepetés erejét!

Sok szerencsét!