Ki gondolná, hogy egy-egy ínycsiklandó falatért milyen akrobata bravúrokra képes ez a patás állat?

Nagyon úgy fest, hogy az argánfa terméséért, az argándióért igazán megéri egy kis légtorna, a közelükben élő szerencsés egyedek ugyanis félelmet nem ismerve kapaszkodnak fel az ágakra, csakhogy ott aztán békésen lelegeljék azok termését. Ennek következtében a kecskepásztorok többszörösen jól járnak, hiszen a fán legelésző kecskék nemcsak igen hamar népszerű turisztikai célponttá váltak, hanem az ínyenc állat bizony előkészíti a gyümölcsöt a sajtolásra, tulajdonképpen azzal, hogy megeszi, de a magját otthagyja. Ezután a pásztoroknak már csak a magokat kell összegyűjteniük, hogy kinyerjék belőle az értékes olajat. Ez aztán a csapatmunka!

KecskeFotó: https://www.flickr.com/

Az argándióból – egyébként – a világ legdrágább olaja készül, amit Marokkóban „folyékony aranynak” is neveznek. Az argánt a helyiek életfának is hívják, ugyanis páratlanul különleges növény. Gyökérzete minden más növénynél mélyebbre hatol a talajba, így olyan helyen is megél, ahol a többi növény már nem jutna elegendő vízhez. Eleve nagyon kevés vizet igényel, már évi 200 liter vízből is elvan az átlagosan 10 méter magas, lombos fa. Az argán dió érése közben eleinte az olívabogyóra emlékeztet, míg szüretelésekor makkra vagy mogyoróra hasonlít. Ezt a mutatósabb formáját szokták a csomagoláson is feltüntetni.

KecskeFotó: https://www.flickr.com/