Mondjunk nemet közösen.

„A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba.” – figyelmeztet a Greenpeace.

Hogy ne így legyen, elszánt kampányba kezdtek, azt kérik (követelik) a kormánytól, hogy hazánk is csatlakozzon azokhoz az országokhoz, akik meghozták a felelős döntést: betiltják az eldobható nejlonszatyrokat. Többek között szomszédunk, Románia is törvényben tiltja jövő évtől az eldobható műanyag zacskók forgalmazását.

Bár az újrahasznosítás egyre hatékonyabb és ötletesebb formákat ölt, mindez kevés. Elképesztő mennyiségű szatyor lóg a pultok mellett a boltokban – gyakran nem is tudjuk másba tenni az árut, hiába szeretnénk. A megoldás az lenne, hogy radikálisan csökkentjük a műanyagok hozzáférését, környezetbarátabb alternatívákkal helyettesítve azt.

„A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt, a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is.” – olvashatjuk a Greenpeace oldalán.

A felhívás ösztönzése szerint követeljük együtt a kormánytól, hogy 2020. január 1-től hazánkban se lehessen egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrokat forgalmazni!

A követelést alátámasztó petíciót már több, mint 100 ezren írták alá. Aki szeretne a témáról tájékozódni és a petíciót aláírná, itt megteheti:

act.greenpeace.org