Mutatós kedvenc.

A Sebright tyúkok megalkotása egy ismert tenyésztő, Sir John Saunders Sebright nevéhez fűződik, aki elhatározta, hogy a különleges megjelenésű, lengyel fajtához hasonló kis bantamcsirkét nemesít. A munka részletei pontosan nem ismertek, de a végeredmény egy bájos, valódi törpe bantam fajta lett, amelynek nem létezik nagyobb változata. A tyúk nemesítője után kapta a nevét.

A Sebright tyúkoknak két változatát ismerik el hivatalosan: az aranyszegélyes és az ezüstszegélyes változatot. Mindkettőnek a tolla feketével szegélyezett. Az ezüst változat vizuálisan sokkal feltűnőbb, látványosabb az élénk kontraszt miatt. Ezek a madarak úgy néznek ki, mint egy élő kifestő, amely befejezésre vár.

Silver Sebright

A törpe testű fajtánál a kakas kb. 600 grammot, a tojó 500 grammot nyom. Farktolla magasan tartott, tollazata rövid, dús struktúrájú.

Kis termete miatt nem húsáért tartják és mivel kis tojásokat tojik kb. hetente egyszer, ezért alapvetően ezirányú tartása sem gazdaságos. Pusztán dekoratív megjelenésért, csipkeszerű tollaiért nevelgetik a fajta rajongói.

A Sebright a szigetország egyik legnépszerűbb dísztyúkja, annak ellenére, hogy nagyon nehéz tenyészteni más baromfikhoz képest. Ugyanakkor nagyon élénkek, barátságosak, kedvesek ezek a tyúkocskák.

Nem nehéz őket etetni sem, hiszen alig fogyasztanak valamit a kis termetük miatt. A szabadban nem ajánlott tartani őket, mert könnyebben a ragadozók zsákmányává válnak, ha mégis az udvarban kapnak helyet, fokozottan védjük őket.

Forrás: www.odditycentral.com