Riadó!

A növényeket károsító rovarok komoly fenyegetést jelentenek a kertészek és termesztők számára, ráadásul számos betegséget is terjeszthetnek. Ezek a kártevők egyre gyakrabban válnak rezisztenssé a növényvédőszerekre is. Most azonban a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói egy különleges, „illatos megoldással” álltak elő az ellenük történő védekezéshez.

Nem szokatlan az, hogy az érzékeinket használjuk a kockázatos helyzetek elkerülésére. Például ha ég a ház, akkor a szaglás és a látás az, amely először figyelmeztet minket a veszélyre.

A levéltetvek különösen sok gondot okoznak, ráadásul különféle betegségeket is terjesztenek, ami miatt állandó problémát jelentenek a hobbikertészek számára. A katicák kedvenc csemegéje a levéltetű, a természetes növényvédelem miatt a kertészek is örülnek a hétpettyesnek.

A kutatók szerint a kártevő rovarok kerülik a kertet és a mezőt, ha ragadozók szagát érzik a közelben.

A katica szaga például a levéltetűnek jelzést ad arra, hogy kevesebbet szaporodjon és nagyobb szárnyakat növesszen, így próbálva mérsékelni a veszélyt. A tudósok azonosították és kivonták a katicák illékony szaganyagait gázkromatográfia segítségével, ez a technika alkalmas a különféle komponensek szétválasztására.

Ezt követően levéltetveken tesztelték az illat minden egyes komponensét, hogy megállapítsák, melyik van rájuk a legnagyobb hatással. A válaszreakció erősségét egy géppel mérték. A tesztek alapján a legerősebb reakciót a metoxipirazonok esetében figyelték meg, különösen az izopropil-metoxiprazin, az izobutil-metoxipirazin és a sec-butil metoxipirazin esetében.

Ezek alapján sikerült elkészíteni azt a speciális illatkeveréket, amelyet illóolaj diffúzorba lehet tenni, és amely a tervek szerint majd időről-időre beteríti a kertet vagy a mezőt. A kártevők pedig megérzik majd ezt az illatot, bekapcsol a vészjelzőjük, megváltozik a viselkedésük és menekülőre fogják.

Az eredményeket természetesen valódi, szabadtéri körülmények között is tesztelni tervezik. A rovarok nagyon sok esetben támaszkodnak a szaglásukra, például a táplálékkeresésénél, az élőhely kutatásánál vagy a párválasztásnál, így az illatok további lehetőségeket rejthetnek a viselkedésük manipulálására.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org