Még senki sem látta az alját.

Egy tátongó lyuk a sivatagban, amiről szinte semmit sem tudunk: a Jemenben található Pokol kútja, vagy Barhout kútja sok fejtörést okoz a tudósoknak. A mendemondák szerint a démonok, sötét lelkek börtönének készült, amelyet elviselhetetlen szag véd. Még soha senki sem ért le a gödör aljáig.

Jemen távoli, keleti, sivatagos táján találjuk a rejtélyes lyukat, ami állítólag mindent és mindenkit beszippant, aki a közelébe kerül. A legenda szerint halottak nyelvei zizegnek benn a hideg éjszakákon.

A geológusoknak eddig kb. 50-60 méter mélyre sikerült lejutniuk a sötétségben. Különös, fura dolgokat találtak odabenn, állítja az egyik kutató. Sőt, furcsa szagot is éreztek, így a rejtélyek csak tovább sűrűsödtek.

A becslések szerint a kút rendkívül mély, egyes feltételezések szerint akár 250 méter mély is lehet. Még soha senkinek sem sikerült elérnie az alját. Lenn nagyon kevés az oxigén és nincs szellőzés sem.

A közelben élők mérgező, szinte elviselhetetlen, rohadt záptojáshoz hasonlatos szagról tesznek említést. A sötét, feneketlen mélység körül egyébként gyakran repkednek madarak, sőt időnként ki-be szállnak, ügyet sem vetve a bűzre.

Sok közelben élő még beszélni sem szeret a kútról, nemhogy felkeresni azt. Félnek, rossz ómennek, balszerencsésnek tartják a látogatást. A helyeik szerint évmilliók óta itt van a kút, mégis alig tudunk valamit erről az egyedülálló természeti képződményről.

Forrás: www.accuweather.com