Milliónyi kártevőt falnak fel.

Texasban, San Antonio városától nem messze találjuk a Bracken Bat Cave nevű barlangot, amely a világ legnagyobb denevérkolóniájának nyári szállását jelenti. Minden nyáron kb. 200 millió mexikói szelindekdenevér talál itt otthonra, akik Mexikóból migrálnak Texasba, hogy ott szaporodjanak és neveljék fel az utódokat. A legnagyobb állomány a Bracken Bat Cave barlangban talál menedéket.

Márciustól októberig minden éjjel repkedésbe kezdenek a bőregerek.  Kiáramlásuk lassú, először a barlang szájánál időznek, csüngenek, egy darabig körbe-körbe mozognak. A következő 4 órában milliónyi denevér szabadul ki a barlangból, sötétbe borítva az egész környéket. Egy 100 km-es sugarú körben keringenek és táplálkoznak.

Bracken Cave Bats

Bracken-BatsLIVE-DSC_5207049

Annyira erőteljes ez a repülés, hogy a radarokon is észlelhető. A hangjuk pedig állítólag olyan, mintha folyamatosan zuhogna az eső.

Mexican free-tailed bats exiting Bracken Bat Cave

Bracken-BatsLIVE-DSC_5304062

Mexican free-tailed bats exiting Bracken Bat Cave

A kirepülést nem csak a turisták várják, de baglyok és Harris-ölyvek is a lehetséges vacsorát figyelik a közeli fákról, a borzok, mosómedvék, oposszumok, csörgőkígyók pedig az alacsonyan repkedő bőregereket próbálják elkapni.

A denevérsereg tonnaszámra fogyasztja a rovarokat, nagyon fontos szerepet játszik a kártevők kontroll alatt tartásában, segít a gazdálkodóknak a különféle bogarak és molyok, tetvek elleni harcban.

Onlookers watch as Mexican free-tailed bats exiting Bracken Bat Cave

A barlangban egyébként valamikor guanó bányászat folyt, az ürüléket fekete puskaporhoz használták, később pedig műtrágyát készítettek belőle. Néhány éve egy természetvédelmi csoport kezében van a terület, így próbálják megóvni attól, hogy ingatlanfejlesztők vessenek szemet a környékre.

Képek: Flickr/Daniel Spiess

Forrás: www.amusingplanet.com