Vízalatti padok.

Nyugati szomszédunkban, Ausztriában, egész pontosan Stájerországban egy különös tavat találunk. A Grüner See, azaz a Zöld-tó a hófedte Hochschwab lábánál terül el.

Télen a tó csupán 1-2 méter mély, a körülötte lévő terület ilyenkor parkká változik. A gyönyörű természeti környezet miatt a túrázók kedvenc helye. Azonban tavasszal, ahogy egyre melegebb lesz, úgy mélyül a tó vize is, mivel a hegyekből lefutó patakok magukkal hozzák az olvadó havat és jeget. A park területe is víz alá kerül, a tavacska nagyobbá válik. Nyáron akár 12 méter mély is lehet a víz, ilyenkor mutatja a legszebb arcát a környék.

A víz színe gyönyörű zöld, nem véletlenül kapta a nevét a fenekén látható levelekről és a növényzetről. A friss olvadékvíznek köszönhetően jéghideg, ugyanakkor kristálytiszta. A hőmérséklete kb. 4-8 °C, mégis népszerű a búvárok körében, akik szeretik megfigyelni a vízalatti világot, főként júniusban, amikor a legmagasabb a vízállás. Az alpesi rét és a virágok ilyenkor teljes pompájukban láthatóak a víz alatt. Még az utacskákat, a hidat és a padokat is kivehetjük.

Fotó: Flickr

Júliustól kezdve újra apad a vízszint, télre pedig ismét parkká változik, a kirándulók legnagyobb örömére.

Fotó: Flickr/TauchSport_Steininger
Fotó: Flickr/Harald Zechmeister
Fotó: Flickr/Wolf-Ulf Wulfrolf
Fotó: Flickr/Leo H

Forrás: www.amusingplanet.com