Szárnyas barátaink.

Mennyi madár csicsereg a bolygónkon? Azt gondolhatnánk, hogy rengeteg. Hiszen az utcákat sokszor tömegesen lepik el a galambok, a verebek vagy a varjak. A szerencséseknek énekesmadarak laknak a kertjükben vagy vörösbegy csipeget az erkélyükön.

Valóban több ezernyi madárfaj él a bolygón. Szinte minden helyi ökoszisztémának oszlopos tagjai. Azt azonban eddig pontosan még a tudósok sem tudták, hogy mennyi madár él a természetes környezetében.

Nyilvánvalóan egyesével megszámolni nem lehet a madarakat, a kutatók becslésekkel dolgoznak. Egy nemrég megjelent tanulmányban (a Proceedings of the National Academy of Sciences c. tudományos folyóiratban) 50 milliárdra saccolták a Földön élő madarak számát. A szakemberek 600 000 közreműködő madárészlelését vették alapul, közöttük lelkes madárbarát megfigyelők és tudósok egyaránt voltak.

Az 50 milliárd meglehetősen lenyűgöző számnak mondható, de a valós szám talán még ennél is nagyobb lehet.

Például a madármegfigyelők elsősorban bizonyos fajokat keresnek, nagyobb valószínűséggel jelentik őket. Ezért a fajspecifikus becslésekben ún. kimutathatósági faktort is figyelembe vettek a szakemberek. A becslésekben rejlő bizonytalanság és pontatlanság ellenére az átfogó elemzések 9700 faj adatait tartalmazzák, ami a madarak 92%-át jelenti.

Miért olyan lényeges a madarak globális állományának meghatározása?

A kutatók abban bíznak, hogy néhány évente meg tudják ismételni a méréseket. A biológiai sokféleség megőrzéséhez minél több ismeretre van szükségünk.

Jó néhány madárfaj szoros megfigyelést igényel.

Például a kínai üstököscsér, a lármás bozótjáró, a dobos guvat azon 12%-ba tartoznak, amelynek egyedszáma 5000 alá esett. Ugyanakkor a házi veréb, a seregély, a gyűrűscsőrű sirály és a füsti fecske az a 4 faj, amelynek egyedszáma meghaladja az egymilliárdot. Ha bármelyik fajnak az egyedszáma csökkeni kezd, az egy vészjelzés arra vonatkozólag, hogy az ökoszisztéma egészsége sérül.

Forrás: mymodernmet.com