Közös értékeink.

Jó példáról érkezett hír: civilek kitartó munkájának, rengeteg megbeszélésnek hála helyi védettséget kapott Csongrád egyik különlegesen értékes területe.

Orchideák mellett számos védett növény és állat, köztük gyurgyalagok élőhelye kerül így megóvásra.

A történet kb. 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete megalakult. A tagok önkéntesen, a természet iránti szeretetüktől vezérelve kutatnak, fotóznak, mentenek, figyelnek, dokumentálnak. Így történt meg, hogy 2002-ben védett orchideákra bukkantak, majd 2020-ban felfigyeltek arra, hogy az orchideák állománya hatalmasra, több ezresre duzzadt. Ráadásul újabb fajok kerültek szem elé, amelyek között fokozottan védett is akad.

Azóta egyértelművé vált, hogy a terület hatalmas orchideamezőt: több száz hússzínű ujjaskosbor és több ezer mocsári kosbort rejt. Előbbi rendkívül ritka ebben a térségben, utóbbi esetén pedig a nagy példányszáma miatt számít különlegesnek ezen a környéken. A nyaras erdősávban néhány tő fokozottan védett bugaci nőszőfű virít, amely egy endemikus faj, csak a Duna-Tisza-közében és a Hortobágyon fordul.

De ezen felül is még számos természeti értéket rejt ez a terület, mocsári nőszőfű, keskenylevelű gyapjúsás és a szintén endemikus kisfészkű aszat is megtalálható ezen a területen. A Bartók-rét északi oldalán lévő erdősáv számos madárnak nyújt költő- és élőhelyet, és védi a mellette található lápi élőhely mikroklímáját is. A fajok közül kiemelkedik a bíbic, a nagy goda, a piroslábú cankó, a nagy kócsag, a szürke gém, a fehér gólya, a barna rétihéja, a gyurgyalag, a szalakóta és sok nádi énekesmadár.

A védett állatfajok közül számos kétéltű előfordul itt, például mocsári béka, vöröshasú unka, dunai gőte, a hüllők közül pedig mocsári teknős, fürge gyík és vízisikló, a halak közül a réti csík emelendő ki.

Az egyesület már 2019-ben javaslatot tett a terület védetté nyilvánítására. Egy ilyen kezdeményezés esetén azonban elengedhetetlen az adott területek tulajdonosaival való egyeztetés. A helyzetet bonyolította, hogy ebben az esetben nem csak a földeken gazdálkodókkal, de egy felhagyott homokbánya területén működő motocrosspálya tulajdonosaival is egyezkedni kellett.

Mostanra sikerrel jártak a tárgyalások, a csongrádi önkormányzat elfogadta a javaslatot, és a Bartók-rét (Ibolyás) – Keselyes-dűlő 2022. március 15-től helyi jelentőségű védett természeti területek lettek.

A kezelési terv úgy született meg, hogy a természeti értékek megóvása mellett figyelembe vették a motocrossosok sportolási lehetőségét és a gazdálkodók érdekeit is. A korlátozásokat mindenki elfogadta, így a gyurgyalagok fészkelése is biztosított. Mivel az orchideák fontos táplálékforrást jelentenek a beporzóknak, ezért kiemelten fontos a természetes állapot fenntartása legeltetéses és kaszálásos gazdálkodással.

Örömmel jelenthetjük, hogy egy álom – az összefogásnak hála – megvalósult!

Forrás: www.turistamagazin.hu