Kis ország, jelentős környezetvédelemmel.

Costa Rica a világ 5 olyan országa között van, amelyek vezető szerepet töltenek be a megújuló energiaforrások használata terén. Már 2014 óta az ország energiafelhasználása 99%-ban megújuló forrásokból származik. 2017 óta pedig azon dolgoznak, hogy 2021-re megszabaduljanak az egyszer használatos műanyagoktól is.

De még tovább tudták emelni a tétet: 2018 nyarán azt is bejelentették, hogy karbonsemlegessé kívánnak válni 2021-re, elsőként elérve ezt az egész világon.

A közép-amerikai államban a megújuló energiaforrások bőven rendelkezésre állnak folyók, vulkánok, szél és napenergia formájában. A Reventazón folyó vízerőműve 2016 óta működik, ez egyébként Közép-Amerikában a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény.

Az 1980-as éveben realizálta a kormány a természeti környezet értékét, és azóta óriási erőfeszítések árán igyekeznek megvédeni azt, többek között erdősítéssel, vagy a védett területek kiterjesztésével. Az országban hihetetlen fajgazdaságban élnek növények és állatok, a biodiverzitás kiemelkedő.

A 2018-ban elnöknek választott Carlos Alvarado Quesada már az első intézkedésével a CO² kibocsájtás csökkentését célozta. Kezdeményezte a fosszilis tüzelőanyagok betiltását, és ismertette azt a tervet, hogy Costa Rica váljon a világ első olyan országává, amely nem bocsájt ki káros CO²-ot.

Costa Rica jövőbe mutató gondolkodása óriási hatással bír a környezetvédelemre.

Ráadásul a lakosság jólétére, kényelemérzetére is kihat. Egye országok ugyanis már felismerték, hogy a számoknál és a GDP-nél sokkal fontosabb az, hogy miként érzik magukat az ott élők, és egyfajta szövetségbe tömörültek.

Skócia, Új-Zéland és Szlovénia azt hangsúlyozzák, hogy a demokrácia, a fenntartható növekedés, az egyensúlyra törekvő gazdaság, az elégedett lakosság a jövő útja.

Costa Rica tehát jó úton halad afelé, hogy a világ első olyan országává váljon, amely a gazdaságát mentessé teszi a káros CO² kibocsájtástól. Az állam egyébként 1821-ben vált függetlenné Spanyolországtól. Az ott élők most arra készülnek, hogy ennek 200. évfordulóját azzal ünnepeljék, hogy megszabadulnak a káros CO²-tól és a műanyagoktól. Talán nem véletlen, hogy ez az ország rendre az élen végez a boldogság-felméréseken.

Forrás: www.intelligentliving.co