2016. november 26-án ismét Vadlúd Sokadalom Tatán.

Immáron 16-dik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválját a vizek városában, Tatán. Az egyedülálló rendezvény különlegességét az adja, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madár pihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

A Tatára érkező vadludak akár 5-6 ezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből repülhetnek idáig. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. A legfrissebb adatok szerint éjszakánként már több, mint 20 000 vadlúd pihen a tó részlegesen leeresztett medrében, és további 4-5 ezer tartózkodik a térségben a Sokadalmat megelőző héten.

Az Öreg-tavon pihenő madártömeg

Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, 600 példányra tehető a vetési ludak, és néhány tucatra a nyári ludak száma. Örömteli hír, hogy a madártömegben 1-2 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd, és szintén ennyi kis lilik is feltűnt. További érdekességként megjelent egy-egy, szintén a messzi északon fészkelő örvös lúd és apácalúd, illetve láttak egy nílusi ludat is.

A tavon napközben mintegy 3 000 tőkés és csörgő réce, illetve ugyanennyi sárgalábú és dankasirály is látható. Csúcsidőszakban (november végén és december elején), a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40 000-et is elérheti, ha a Kárpát-medencébe beáramló hidegfront kedvezően alakítja a következő hetek vonulását.

Nézzük élőben!

Az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett, madárgyűrűzés, állatbemutatók, kézműves kirakodóvásár, és érdekes előadások várják november 26-án hajnaltól, késő estig. Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a libák hajnali ki- és esti behúzása, az interneten keresztül a vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető.

Tatai Vadlúd Sokadalom Vadludak a Tatai Öreg-tavon (Fotó: Csonka Péter)

Tatai Vadlúd Sokadalom tata.hu

vadlud_sokadalom_01

A lenyűgöző látványról íme egy kis előzetes:

További információ a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint Tata város honlapján található.

Címfotó: Csonka Péter