Hihetetlen illat.

Az Epiphyllum Oxypetalum egy epifita levélkaktusz, amely igen népszerű a gyűjtők körében, mégpedig a különleges virága miatt. A növényt az ’Éjszaka Királynőjének’ hívják, ami nem véletlen, hiszen évente csupán egyetlen éjjelre bont szirmot.

Azon az éjszakán néhány órán keresztül virágzik, nagy, viaszszerű virágai napfelkelte előtt elhervadnak.

A szirombontás rendkívül ritka esemény, virágrajongók ezreit vonzza Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák dzsungeleibe. Nagyon szerencsés, aki részese az eseménynek, mert vannak hobbikertészek, akiknek még akkor sem sikerül a virágot meglátni, ha otthon évekig nevelgetik a növényt. A virágzásra egyébként egyesek szerint teliholdkor, mások szerint viszont heves esőzések után kerül sor, de leginkább egy tavaszi vagy nyári éjjelen van rá esély.

Epiphyllum oxypetalum's flower of Side

Úgy tartják, hogy a nagy virágok a világon a legillatosabbak, a levegőt megtöltik hihetetlen aromával, ami már méterekről érezhető.

Sajnos csak 1-2 órán keresztül élvezhetjük ezt a csodálatos illatot, majd a virágok hervadni kezdenek. Az illat leginkább a magnólia vagy gardénia illatához hasonlítható.

Az év legnagyobb részében az Epiphyllum, amit orchideakaktuszként is emlegetnek, a földön vagy a támasztékon kúszik.

Epifita életmódja azt jelenti, hogy más növények lombkoronájában él. Azon a bizonyos éjszakán az összes virágja egyszerre nyílik ki, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben szórjanak pollent, ezzel is maximálva a beporzás esélyét. A legnagyobb beporzók pedig a denevérek, ez a magyarázata annak, hogy miért éjjel pattannak ki a bimbók.

Forrás: www.odditycentral.com