Fontos segítség.

Jelentős sikert könyvelhetett el egy 3 dimenziós nyomtatással foglalkozó cég: emberi fület készítettek a beteg saját sejtjeinek felhasználásával. Az ilyen eljárásokat elméletben már régóta kivitelezhetőnek tartották, de a valóságba csak most sikerült átültetni a hipotézist.

A 3DBio Therapeutics orvoskutatói 11 pácienst vontak be a kísérletbe, köztük egy 20 éves lányt, aki olyan veleszületett mikrotia betegséggel élt, amelyben a külső fül nem alakult ki teljesen. Míg a korábbi hasonló műtéteknél az adott protéziseket szilikonból készítették a nyomtatás során, ebben az esetben a nő saját élő őssejtjeit tették a ‘biotinta’ kollagénpárnába. A nyomtatást követően a fület hűtve szállították és végül a  bőr alá applikálták. A beteg másik fülének pontos, 3 dimenziós letapogatását használták a számítógép modelljeként, hogy megbizonyosodjanak arról: a kettő egyforma.

Transzplantáció előtt és 30 nappal transzplantáció után, fotó: Microtia-Congenital Ear Institute and 3DBio Therapeutics

Az ilyen lehetőségek nem csak orvosi szempontból kiemelkedőek de azért is, mert visszaadják például egy deformált, roncsolt füllel élő ember önbizalmát és javítják az életminőségét. Ráadásul ez a fül élő anyagból készül, maga is él és ezért az esetek többségében várhatóan hallani is lehet majd vele.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org