Fáradhatatlan rágcsálók.

A patkányokról eddig nem sok pozitívumot tudtunk mondani, de vélhetően ez most megváltozik: ezek az állatok ugyanis áttörést hozhatnak a földrengés túlélőiért folytatott küzdelmekbe.

A rágcsálókat most arra tanítják be, hogy apró hátizsákokat vigyenek magukkal, amelyek parányi mikrofont, videófelszerelést és egy helymeghatározót rejtenek.

Az innovatív projekt kidolgozója egy 33 éves kutató, Dr. Donna Kean Glasgowból. Donna ökológiát tanult, eredetileg a főemlősök viselkedéstana érdekelte, azonban rádöbbent arra, hogy a patkányok milyen gyorsan tanulnak és mennyire hamar kiképezhetők és megtaníthatók bizonyos feladatokra. A nő szerint ezek az állatok rendkívül szociális teremtmények, akik a munkájukkal emberéleteket menthetnek és az is tévhit, hogy nem higiénikusak.

Eddig 7 patkányt képeztek ki, a felkészítés mindössze 2 hetet vett igénybe. Jelenleg még házi készítésű kis hátizsákot használnak. Összesen 170 patkány vesz részt a projektben, amelynek során taposóaknákkal borított területeken is bevethetőek lesznek majd az állatok. Ezek a rágcsálók annyira könnyűek és fürgék, hogy még soha nem indítottak be taposóaknát, ezért a háborúkkal sújtott övezetekben is tudnak majd segíteni.

A rágcsálóknak hamarosan élesben is lesz alkalmuk dolgozni, hiszen a földrengéseket gyakran elszenvedő Törökországba küldik őket, ahol kereső- és kutatócsapatok dolgoznak.

A patkányok kis helyekre is beférnek, azokhoz a bajbajutottakhoz is elérhetnek, akik a törmelékek alatt ragadtak.

Egyelőre élesben még nem tesztelték a feladat végrehajtását, de egy mesterséges törmelékkel borított területen már igen. A hátizsákokba rejtett felszereléssel majd nyomon lehet követni, hogy hova jutottak be az állatok és a remények szerint a túlélőkkel kommunikálni is lehet majd.

Először a rágcsálókat arra képzik ki, hogy reagáljanak a jelzőhangra, amely a bázisra hívja vissza őket.

Hasonló feladatra már kutyákat is kiképeztek, de a patkányoknak megvan az az előnyük, hogy kicsik és nagyon rugalmasak, jól alkalmazkodnak a körülményekhez, rendkívül fürgék és mozgékonyak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: SWNS