Látszatkínálat.

Mintha egy palotába lépne, úgy érezhette magát az, aki beugrott 10 dkg felvágottért a moszkvai Jeliszejevszkij nevű üzletbe. A történelmi épületben még az eredeti, 18. századi palotabelső fogadta a vásárlókat. A múlt időt az indokolja, hogy 2021 tavaszán a legendás hely végleg bezárta ajtaját.

A rendkívül impozáns üzletben mindenféle gasztronómiai ínyencség megtalálható volt: drága borok, gyarmatáruk, déligyümölcsök. A szovjet időkben ez volt az a bolt, ahol banánt vagy valódi kávét lehetett kapni. Mára azonban a luxuscikkeket árusító élelmiszerbolt nem tudta felvenni a versenyt az orosz főváros számtalan hipermarketjével.

Az üzlet 1901-ben nyitott az egykori 18. századi palotában, eredetileg a felső társadalmi réteget célozva. Fénykorát azonban a szovjet időkben élte, amikor arra volt hivatott, hogy bemutassa a város ‘kiváló ellátottságát’. A polcokon valóban ott sorakoztak ez egyébként mindenhol máshol az állandósult élelmiszerhiány miatt elérhetetlen termékek: narancs, kókusz, déligyümölcsök, kávé. Természetesen órákat kellett ezekért sorba állni, de talán elviselhető volt a lenyűgöző oszlopos falak, boltíves mennyezet, kristálycsillárok, faburkolatú polcok között.

Napjainkban szerencsére már más idők járnak, elmúlt az a “varázs”, hogy banán csak a Jeliszejevszkijben kapható. Az üzlet helyzetét nehezítette az is, hogy körülményes megközelíteni, kevés a parkolóhely, ezzel szemben az olcsó hipermarketek óriási parkolókkal teszik kényelmessé a nagybevásárlást.

A Jeliszejevszkij különleges hely, rengeteg történelmi emlékkel. Még kérdés, hogy mi lesz az impozáns épület sorsa. Reményt ad, hogy a műemlékvédelmi státusz állítólag előírja azt is, hogy a kereskedelmi funkcióját meg kell őrizni.

Forrás: www.csmonitor.com, kiemelt kép: Maxim Shemetov/Reuters