Számos, madárgyűjtők által kedvelt faj a kihalás szélére került!

Rendszertani változtatások miatt 700 madárfajjal bővült az idén frissült Vörös Lista és ezen fajok több, mint egytizedét a kihalás veszélyezteti. A hírek olyan népszerű kalitkamadarak számára is aggasztóak, mint például a jákópapagáj.

madarfajok-1Fotó: Ken Schwartz

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1948-ban létrehozott, veszélyeztetett fajokat természetvédelmi helyzetük alapján besoroló Vörös Listája idén 742 madárfajjal egészül ki, melyek nem újonnan felfedezett fajok, hanem csak rendszertani besorolásuk módosult. A BirdLife International és a Világ Madarai könyv készítőinek egy átfogó rendszertani felülvizsgálata alapján jelenleg 11 121 madárfaj szerepel a listán. Aggasztó, hogy a frissen elismert fajok több mint 11%-a veszélyeztetett, így prioritásként kell kezelni őket a fajvédelmi akciók során.

A legszomorúbb hírek arra vonatkoznak, hogy a világ néhány kedvenc kalitkamadarának vadon élő populációi természetvédelmi beavatkozás nélkül nem maradnak fenn. A mértéktelen befogás és az élőhelyek eltűnésének köszönhetően számos, a gyűjtők által kedvelt faj a kihalás szélén áll. A helyzet Ázsiában a legrosszabb, a rizspintyet, a szivárványlórit és az aranyosarcú kakadut mind érinti a kereskedelem. Bizonyított tény, hogy a főleg Jáva szigetét érintő mértéktelen madárbefogás okozza számos faj populációjának hanyatlását, feljebb kényszerítve őket ezzel a veszélyeztettségi ranglistán.

A kereskedelemnek katasztrofális hatása van Afrikában is, ahol a jákópapagáj a ‘sérülékeny’ kategóriából a ‘veszélyeztetett’ kategóriába került. Egy BirdLife International tanulmány szerint a kontinens egyes helyein a jákópapagájok száma 99%-kal csökkent.

madarfajok-2Fotó: SWNS.com/Mail Online

Mindezek ellenére egyes ritka és sérülékeny fajok száma – melyek távoli, nehezen megközelíthető szigeteken élnek – kedvezően alakult. Az azori-szigeteki süvöltő, a Szent Ilona-szigeti lile és a seychelle-szigeteki pápaszemesmadár például kedvezőbb besorolást kaptak az idei Vörös Listán, mivel a fajvédelmi törekvéseknek köszönhetően egyedszámuk növekszik.

madarfajok-3Azori-szigeteki süvöltő, Fotó: Wikipedia

További információ a veszélyeztetett és egyéb kedvelt madarainkról a Magyar Madártani Egyesület honlapján: www.mme.hu