A meghitt könyvolvasástól a tengerben csobbanásig.

Van, ahol a karácsonykor minden az étkezés körül forog, máshol inkább az emlékezés játssza a főszerepet. De olyan ország is akad, amelyikben mindenki egy könyv fölött tölti a Szentestét.

Néhány számunkra különös karácsonyi szokást válogattunk össze a nagyvilágból.

Izland: karácsonyi könyvözön

Izlandon igen jól bánnak az irodalommal, Szenteste ugyanis az a szokás, hogy könyvet ajándékoznak, és az estét olvasással töltik. A könyvkereskedők ezért a szeptemberben kezdődő könyvvásárlási hónapokat könyvözönnek nevezik.

karacsonyi-szokas-1Fotó: Mieke Dalle/Getty

Finnország: az emlékezés lámpásai

Finnországban ilyenkor rengetegen felkeresik a szeretteik sírját, és kis lámpásokat gyújtanak.

karacsonyi-szokas-2Fotó: Olivier Morin/AFP/Getty

Franciaország: le Réveillon, egy véget nem érő vacsora

A franciáknál is a család apraja és nagyja üli körbe ilyenkor az asztalt, de ők aztán nem aprózzák el. Azon túl, hogy igazi ínyencségek, luxusétkek, finomságok is az asztalra kerülnek, egy ilyen étkezés 6 órán keresztül tart! Persze a roskadozó asztal mellett nem csoda, ha éjszakába nyúlóan falatoznak.

karacsonyi-szokas-3Fotó: Westend61

Svédország: mártogatás a kannába

A svédek a konyhában is ápolják a hagyományt: minden ember bemárt egy darabka barna kenyeret az üstbe vagy kannába. Ez a szokás arra emlékeztet, amikor az étel még hiánycikk volt, és az emberek sokat éheztek.

karacsonyi-szokas-5Fotó: GETTY / SARA DANIELSSON

Norvégia: madárkafa

A norvégoknál az állatoknál is ünnep van ezen a napon. A kertbe egy egész kéve gabonát (ún. madárkafát) tesznek ki, így a szárnyasok is különleges csemegéhez jutnak.

karacsonyi-szokas-6

Ausztrália: csobbanás az óceánban

A távoli szigetországban többnyire műfenyőt állítanak, hiszen a forró nyárban az igazi fenyő elszáradna. A Mikulás „szánját” stílusosan nyolc fehér kenguru húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát a szabadban, többnyire a kertben fogyasztják el, majd csobbannak egyet az óceánban.

beach-966958_1280Fotó: Pixabay

Oroszország: pravoszláv karácsony

Oroszországban az ajándékozás nem decemberben történik, hanem január elsején, de ugyanúgy a feldíszített karácsonyfa alatt. Ennek oka a pravoszlávok eltérő naptára. A kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), Fagy Apó unokája.

karacsonyi-szokas-7Fotó: Pinterest

Írország: sör és lóverseny

Az írek nem aprózzák el a karácsonyt, két héten keresztül ünnepelnek. A karácsonyi mise előtt a Télapónak sört, whiskyt és rétest, a rénszarvasoknak pedig egy csokor sárgarépát készítenek ki az ajtó elé. December 25-én bontják ki az ajándékokat, másnap pedig az emberek többsége lóversenyre megy.

karacsonyi-szokas-8Fotó: thejournal.ie