Nátriumban gazdag étrend.

A nagytestű növényevők, például az elefántok gyakran természetes ásványi lerakatokat: sziklákat vagy földet esznek, nyalogatnak, hogy fedezzék a napi nátrium bevitelüket, amennyiben nem jutnak elegendő ásványi anyaghoz a fás növényekből vagy a természetes vizekből. Sőt, a Mount Elgon Nemzeti Parkban, a kenyai-ugandai határon az elefántok megtanulták a nátriumban gazdag, 24 millió éves vulkán tövében kőzeteket bányászni.

A Mount Elgont a legidősebb kialudt vulkánnak vélik Kelet-Afrikában. Szokatlanul nagy alakú, 80 km széles alappal, a csúcsa pedig 3000 méter magasságba nyúlik ki a környező síkságból. Nem úgy fest, mint egy tipikus vulkán, az emelkedése is fokozatos, így a vegetáció és a klíma változása is. Felfelé haladva az erdő egyre sűrűbbé válik, levegő hűvösebb lesz. Számtalan ritka növény és állat keres búvóhelyet a magasabb lankákon a hőség ellen.

Az elefántok jobban szeretnek az alsóbb lankákon tartózkodni, ahol számtalan barlang és sok só található.

Ezek a barlangok meglehetősen nagyok, akár 150 méter hosszúak, 60 méter szélesek és 10 méter magasak is lehetnek. Bizonyítékok támasztják alá, hogy mesterségesen nagyobbították őket több ezer éves bányászat során – nem az emberek, hanem a vastagbőrű állatok.

Line of elephants climbing over roof-fall, Kitum Cave, Mt Elgon, Kenya - CMS Ambassador Ian Redmond

Az elefántok az agyarukkal törik le a barlangfal kőzetét, amit aztán elrágcsáknak és lenyelnek. A falon nyomok, sérülések, karcmaradványok jelzik a tevékenységet. Az állatok órákig dolgoznak és nagy mennyiségű sót esznek meg egyszerre így, aztán néhány hétig nem térnek vissza a barlangba. Hatalmas étvágyuk van, megfigyeltek már olyan borjút, ami 45 perc alatt 14-20 kg sós talajt falt fel.

Nem csak az elefántok, más állatok is fogyasztják a barlangi sót, például a bivalyok.

A viselkedés ösztönös, több ezer év alatt fejlődött ki, a felnőttek kicsinyeiket a barlangba vitték, így adva tovább generációról-generációra a tudást.

Néhány ragadozó, például a leopárdok vagy a hiénák kihasználják a helyzetet, elbújnak a sötétben és lesből támadnak a gyengébb állatokra, elefánt borjakra. Az 1980-as években sajnos az orvvadászok is felfedezték ezt a trükköt. Meghúzódtak  barlang bejáratánál és megtámadták  beérkező elefántokat az elefántcsontért. A z állatok száma drasztikus leesett és radikálisan megváltozott a viselkedésük is, rejtélyesebbé váltak és kezdték az ismertebb barlangokat kerülni.

Forrás: www.amusingplanet.com